StoryEditor

Železnice si klientov udržali

07.08.2002, 00:00
Autor:
TASRTASR

České dráhy (ČD) za prvých 6 mesiacov tohto roka odviezli menej ľudí, ale tržby sa im zvýšili. Zhruba 91 miliónov cestujúcich cestovalo v ČR tento rok do konca 1. polroka vlakom, čo je o celých 6 miliónov menej ako vlani. Za cestu minuli spolu vyše 2 mld. Kč, čo je v porovnaní s minulým rokom o 9 % viac. Cestovné je totiž od januára výrazne drahšie, predovšetkým pre nepravidelných cestujúcich. "Zákazníkov pravidelne cestujúcich do zamestnania a škôl sa nám podarilo udržať. Úbytok nastal u ľudí, ktorí používajú vlak iba občas," vysvetlila pokles počtu pasažierov hovorkyňa ČD Zdena Celá. Český štát pre úhradu služieb vo verejnom záujme má tento rok vynaložiť 4,5 mld. Kč, ale na budúci rok zatiaľ počíta iba s 2,1 mld. Kč. Minister dopravy Milan Šimonovský nevylúčil zníženie rozsahu verejnej dopravy.
Tak pri ČD, ako aj pri Železničnej spoločnosti (ŽSSK), a. s., stabilizujúcim faktorom v ich hospodárení bola nákladná doprava, ktorá priniesla za prvý polrok tržby 7,3 mld. Sk. Tržby z osobnej dopravy ŽSSK za toto obdobie dosiahli 1 mld. Sk, v medziročnom porovnaní zostali na tej istej úrovni, avšak počet prepravených cestujúcich bol o 5 % nižší. Hovorca ŽSSK Miloš Čikovský to vysvetľuje faktom, že klesol počet cestujúcich na krátke vzdialenosti a vzrástol záujem o cestovanie na dlhšie vzdialenosti. Úhrada voči ŽSR za výkony vo verejnom záujme na tento rok predstavuje 1,84 mld. Sk. Štát si v železničnej osobnej doprave objednal 34 miliónov vlakových kilometrov. Tomuto výkonu zodpovedajú náklady 7,2 mld. Sk. Cestujúci za celý rok zaplatia asi 2 mld. Sk. Železniciam zostáva ešte niekoľkomiliardová nekrytá strata. Železnice si preto zobrali úver v objeme 3 mld. Sk so štátnou zárukou.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/cs-hosp-relacie, menuAlias = cs-hosp-relacie, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 14:42