StoryEditor

Toyota nebude konkurovať škodovkám

26.12.2001, 23:00

Toyota a Peugeot postavia v českom Kolíne závod na výrobu automobilov. Ide o najväčšiu investíciu v histórii ČR na zelenej lúke, ktorá dosiahne 1,5 mld. eur (64,8 mld. Sk). O rozhodnutí automobiliek postaviť spoločný závod v priemyselnej zóne Kolín-Ovčáry informovala v závere minulého týždňa agentúra Czechinvest. Výroba malých kompaktných osobných vozidiel by mala odštartovať na začiatku roku 2005. Nový závod bude dodávať na európsky trh 300 tis. automobilov ročne. Investícia vytvorí minimálne tritisíc pracovných miest a u subdodávateľov poskytne 10 tis. ďalších príležitostí.
ČR tak porazila najvážnejšieho konkurenta v boji o umiestnenie závodu -- Poľsko, kde už Toyota vyrába prevodovky. Investor získa rad nadštandardných výhod. "Okrem dotácií na zamestnanosť či daňových prázdnin dostane región ďalšie peniaze na výstavbu infraštruktúry," povedal šéf agentúry Czechinvest Martin Jahn. Štát okrem toho spolu s mestom Kolín zlepší infraštruktúru, postaví nemocnicu, školiace stredisko a podporí výstavbu bytov. "Investícia takých renomovaných zahraničných spoločností nesporne prispeje k reštrukturalizácii priemyselnej základne ČR a bude významným impulzom na rozvoj," komentoval český minister priemyslu a obchodu Miroslav Grégr. Podľa expertov len samotná výstavba automobilky zvýši rast hrubého domáceho produktu.
Toyota Motor Corporation a PSA Peugeot Citroën podpísali dohodu o spolupráci na výrobu nových automobilov v júli. Automobilky založia spoločný podnik, v ktorom budú mať 50-percentné podiely. Obe spoločnosti zostanú pritom nezávislé. Toyota bude zodpovedná za vývoj a výrobu a Peugeot za nákup a logistiku. Nový automobil s cenovým rozpätím od 200 do 250 tis. Kč bude vybavený úspornými motormi poslednej generácie, a to benzínovým s objemom 1 liter a dieselovým s objemom 1,4 litra. Typovo, veľkostne, váhovo i cenovo bude umiestnený pod súčasnou najnižšou triedou, ktorú tvoria okrem iných aj vozidlá Peugeot 106, Citroën Saxo a Toyota Yaris. Podobu "českej Toyoty" zatiaľ výrobcovia taja.
Podľa svojho hovorcu Milana Smutného sa Škoda Auto kolínskej konkurencie neobáva, pretože úspech mladoboleslavského výrobcu je založený na rodinných automobiloch. "Menšie vozidlá, o ktorých uvažuje kolínsky projekt, sa u nás zatiaľ masovo ako druhé auto do rodiny nekupovali," dodal a pripomenul želania Škody, aby zamestnanci nového závodu dobre zarábali a mohli si dovoliť kvalitný rodinný automobil.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 21:59