StoryEditor

Liek na zvládnutie strachu

05.12.2001, 23:00

Strach v správnej miere má pozitívnu úlohu. Už nášmu prapredkovi umožňoval zachrániť si život pred nebezpečným medveďom, tigrom, mamutom, silnejšou tlupou iných ľudí a pod. Dnes však emočný stav nabádajúci na aktívny fyzický útek často v našej mysli navodí celkom nevhodné situácie.
V civilizovaných situáciách strachu postupujme radšej takto:
1. Uvedomme si svoju emóciu. Akého je druhu, prečo nastala, prečo je nevýhodná.
2. Majme pripravenú akútnu relaxačnú metódu. Zhlboka sa vydýchajme, pretiahnime sa, opláchnime si aspoň ruky studenou vodou, odizolujme sa zatvorenými dverami od rušného okolia.
3. Nepotláčajme strach, nezatláčajme ho do podvedomia, veľmi to škodí, lebo môže inde a ešte vo väčšej miere prepuknúť a pomstiť sa nám.
4. Použime psychickú teóriu relativity (PTR) na preznačenie (odborne reframing) našej situácie subjektívne v našej mysli. Pomyslime si teda na tých, ktorí sú na tom ešte horšie, potom klaďme svojmu podvedomiu sériu presne mierených otázok.
5. "Je pravdepodobnosť najhoršieho možného variantu veľká a bezprostredná?" Podvedomie nám väčšinou odpovie, že to nie je také horúce -- až také zlé s nami. Keby aj odpovedalo kladne, potom reagujte ako dávny lovec -- rýchlou fyzickou akciou.
6. "Skutočne ma spasí, keď sa budem ustavične strachovať a znižovať svoju odolnosť a kondíciu?" Podvedomie opäť odpovie, že to nie je správne riešenie.
7. "Môžu sa veci zomlieť aj inak ako podľa katastrofického scenára?" Podvedomie ihneď naservíruje alternatívne menej katastrofické varianty riešenia situácie -- ponúkne širší výber šťastnejších variantov riešenia.
8. "Môžem podniknúť niečo konkrétne, aby som pravdepodobnosť lepších variantov zvýšil a pravdepodobnosť katastrofy znížil?" Podvedomie nadšene prisvedčí, určite áno. A hneď ponúkne lepšie varianty -- uzavri poistenie, cvič sebaobranu, kúp si zbraň, nauč sa po anglicky, oduč sa fajčiť.
Ak ste zaujatí konkrétnou akciou, nemá vaša psychika ani čas, ani priestor na zlý neplodný strach.

Napoleonova metóda zvládnutia strachu
Na Napoleona Bonaparta útočila v predvečer bitky záplava strachu. Bol to tiež len človek. Ovládol sa však ako profesionál. Najprv vydal svojmu štábu pokyny pre negatívne prípady: čo keby prehral bitku, keby ho vážne zranili alebo zabili. A potom myslel už len na víťazstvo. Jeho metódu by sme mohli výstižne nazvať psychická lekáreň. Preto aj vy využite opozíciu podvedomia a opakujte si sugestívnu vetu: "Dokiaľ sa bojíš, to znamená, že si plnohodnotný zodpovedný človek, lebo len hazardér nepozná, čo je strach!" Takže len sa pokojne bojte. Horšie by to s vami bolo, keby ste úplne znecitliveli a boli ako nadrogovaný nadmieru pokojný. Za pomoci dobrých priateľov, vhodnej relaxácie a neraz aj po prečítaní vhodnej knihy určite nájdete tú svoju správnu lekárničku, ako si ju vynašiel N. Bonaparte.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 17:03