StoryEditor

MOL chce zvýšiť produkciu plastov

30.04.2004, 00:00
Skupina MOL plánuje výrazné zvýšenie produkcie plastov. Svoju rozvojovú stratégiu opiera okrem iného aj o expanziu automobilového priemyslu na Slovensku.

Skupina MOL plánuje výrazné zvýšenie produkcie plastov. Ich priemerná spotreba na obyvateľa je totiž v reformných krajinách oproti západnej Európe polovičná. "Už v budúcom roku chceme zvýšiť v rámci našej petrochemickej divízie výrobu plastov z terajších 850-tisíc na 1,2 milióna ton ročne," povedal generálny riaditeľ Slovnaftu Vratko Kaššovic. To vo finančnom vyjadrení predstavuje predaj zhruba za 900 miliónov eur.
Bratislavský Slovnaft by mal v tejto súvislosti investovať 140 miliónov eur do výroby polypropylénu. Celá divízia v rámci skupiny MOL, kam patrí aj maďarská spoločnosť TVK, potom do plastov investuje vyše 500 miliónov eur. Svoju rozvojovú stratégiu MOL opiera okrem iného aj o expanziu automobilového priemyslu na Slovensku. Pri výrobe áut predstavujú plasty 16 percent z hodnoty vstupujúcich materiálov. "Doteraz neexistoval študijný program pre odborníkov, ktorí by aplikáciu plastov ovládali komplexne," upozornil prezident Združenia automobilového priemyslu SR Jozef Uhrík. Výroba plastových dielcov pre automobilový priemysel poskytuje v SR zamestnanie pre 4-tisíc ľudí pracujúcich v subdodávateľských firmách. Tie potrebujú asi 200 špecialistov.
Dva nové projekty, PSA Peugeot CitroënKia Slovakia, si vyžiadajú vo výrobe plastových dielcov ďalších 5-tisíc ľudí, takže potreba vzrastie o ďalších 300 vysokokvalifikovaných odborníkov na plasty. "Ak by sme ich nevedeli doma vyškoliť, museli by ísť na vandrovku," poznamenal Uhrík. Fakulta chemickej a potravinárskej technológie spolu so Strojníckou fakultou bratislavskej techniky pre nadchádzajúci školský rok otvárajú dve medziodborové študijné zamerania na plasty.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 00:59