StoryEditor

Na mnohých školách sa dnes štrajkuje

20.06.2003, 00:00

Na mnohých školách sa štrajkuje. Štrajk organizuje Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy (OZPŠaV). Odborári žiadajú finančné zabezpečenie školstva, ktoré umožní riadny chod škôl a školských zariadení. Budúcoročný rozpočet rezortu by podľa nich mal byť zvýšený o deväť miliárd korún. "Štrajk učiteľov je predčasný. Hlavné požiadavky odborárov riešime," povedal včera štátny tajomník ministerstva školstva František Tóth. Medzi požiadavky patrí dofinancovanie škôl v malých obciach a mestách. "Problém riešime v spolupráci s ministerstvom financií a ZMOS," informoval Tóth s tým, že deficit by mohol byť približne z dvoch tretín odstránený. Požiadavku zvýšenia budúcoročného rozpočtu o 9 mld. Sk vníma ako úmyselne nesplniteľne postavenú. "Podľa mojich informácií sú v rozpočte asi dve miliardy navyše," povedal na otázku HN s tým, že celkové zvýšenie je približne o 9 %, pričom v najviac kritizovanej kapitole prevádzky škôl v malých obciach a mestách je zvýšenie 22 %. V budúcnosti podľa Tótha nebudú smerovať financie na inštitúcie, ale na jednotlivých žiakov. Pri klesaní populačnej krivky to bude znamenať pokles počtu škôl a školských zariadení práve v tejto oblasti.
Niektoré požiadavky štrajkujúcich považuje štátny tajomník za neaktuálne. Odborári žiadajú zachovanie tarifného odmeňovania zamestnancov školstva. Platové tabuľky sa však pre učiteľov základných a stredných škôl rušiť nebudú. Na margo požiadavky zachovania zákona o verejnej službe Tóth povedal: "Necítim zodpovednosť za nesplnenie sľubu o trinástych platoch. Bolo to predvolebné gesto v minulom roku, nebolo kryté štátnym rozpočtom." Štrajk považuje za zákonný prostriedok. Otázne podľa neho ostáva, čo v prípade, ak sa napr. čosi stane žiakovi, ktorý mal byť v škole a pre štrajk tak nemohol urobiť.
Odborári avizujú, že do dnešného štrajku sa zapojí 90 percent škôl, Tóth považuje toto číslo za nadhodnotené. V prípade nesplnenia svojich požiadaviek hrozia odborári pokračovaním protestných akcií v septembri.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 08:06