StoryEditor

Drobné mince v ČR už zrušili

21.12.2003, 23:00
Autor:
TASRTASR

Desať- a dvadsaťhalierové mince v Českej republike neplatia už od 1. novembra tohto roku. V ČR možno zrušené mince bezplatne vymeniť v komerčných bankách do konca októbra budúceho roku a v centrálnej banke do roku 2009. Podmienkou je len to, aby boli rozdelené podľa hodnoty a aby išlo o sumu, ktorú je možné vyplatiť vo vyšších nominálnych hodnotách. V platnosti zostávajú, podobne ako na Slovensku, mince v hodnote 50 halierov.
Zrušené české desaťhalierové a dvadsaťhalierové mince končia v peciach spoločnosti Alcan Děčín Extrusions. Najväčší český výrobca lisovaných polotovarov z hliníka predpokladá, že spracuje až 200 ton vysoko kvalitného hliníka.
Prvú 15-tonovú várku znehodnotených mincí podnik použil ako prídavok hliníkových zliatin. Surovina z vyradených mincí je podľa Ľuboša Jánskeho, obchodného riaditeľa spoločnosti Alcan Děčín Extrusions, ktorá je súčasťou kanadského koncernu Alcan, veľmi kvalitná. Zároveň je jej nákup finančne zaujímavý. "O nákupnej cene nebudem hovoriť, pre podnik je však priaznivá," uviedol.
Česká národná banka poverila znehodnocovaním mincí akciovú spoločnosť Bižuterie Česká Mincovna, ktorá obe mince aj razila. Na znehodnotenie mincí vybudovala Bižuterie vnútri areálu samostatné pracovisko podobné obriemu trezoru. Areál je pod systematickým dohľadom. Špeciálny stroj určený na likvidáciu mincí dokáže za hodinu prepracovať tri tony materiálu.
Podľa českej centrálnej banky bolo v ČR v obehu až za 170 miliónov Kč desať- a dvadsaťhalierových mincí. Česká národná banka očakáva, že sa vráti len maximálne 400 miliónov -- teda necelá tretina. Do obehu bolo pritom daných 700 miliónov desaťhaliernikov a 500 miliónov dvadsaťhaliernikov s celkovou váhou 82 ton.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 21:10