StoryEditor

Únia nesúhlasí s ponukou USA

14.06.2004, 00:00

Ministri dopravy Európskej únie zamietli ponuku USA na kľúčovú dohodu o tzv. Otvorenom nebi, ktorá by znamenala vzájomné otvorenie vzdušného priestoru. Ako uviedla po rokovaní ministrov v piatok v Luxemburgu komisárka EÚ pre dopravu Loyola de Palaciová, únia bude žiadať ďalšie rokovania, pričom tie sa budú sústreďovať najmä na lepší prístup európskych leteckých spoločností na americký trh. O dosiahnutie amerických ústupkov sa únia pokúsi ešte pred summitom EÚ -- USA, ktorý sa uskutoční 26. júna.
Ako uviedla agentúra Reuters, americký minister dopravy Norman Mineta v reakcii na rozhodnutie Bruselu uviedol, že je týmto krokom sklamaný a únia tak podľa neho "zmeškala príležitosť na bezproblémový vzájomný prístup na letecký trh".
Rokovania medzi EÚ, tentoraz už s 25 štátmi, a USA sa začali po tom, čo Európsky súdny dvor v roku 2002 rozhodol, že bilaterálne dohody o vzájomnom prístupe na letecký trh, ktoré USA uzatvorili s jednotlivými štátmi únie, sú protiprávne, pretože únia musí vystupovať ako jeden blok. Následné rokovania Washingtonu a Bruselu narazili hlavne v bode, kde európske letecké spoločnosti žiadajú právo na vnútroštátne lety v rámci USA, známe ako kabotáž, čo Američania, najmä ich silné odbory, nechcú dovoliť. Americké spoločnosti však v rámci pôvodne uzavretých dvojstranných zmlúv takéto práva v jednotlivých krajinách EÚ získali. To podľa komisárky Placiovej vytvára "nerovnováhu" na leteckom trhu. V snahe zlepšiť ponuku Američania zvýšili podiel akcií s hlasovacím právom, ktorý môžu Európania v amerických aerolíniách vlastniť, z 25 na 49 % a čo sa týka prístupu európskych leteckých spoločností na trh, tie si podľa novej ponuky budú môcť v rámci USA prenajímať na lety americké lietadlá, prípadne priestor v nich. EÚ s takouto náhradou však nie je spokojná. Aj v tomto prípade by totiž operátorom letu bola americká spoločnosť so všetkými výhodami z toho vyplývajúcimi.
Ak by sa EÚ a USA podarilo na "Otvorenom nebi" dohodnúť, umožnilo by to nástup fúzií medzi leteckými spoločnosťami v rámci celého sveta. Podľa odborníkov z leteckého sektora by sa postupne vytvorili globálne letecké spoločnosti, čo pri terajších pravidlách medzi USA a EÚ i v rámci štátov EÚ nie je možné.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 17:01