StoryEditor

Daniel Fried: Španielsko nenecháme osamote

18.03.2004, 23:00
S asistentom prezidenta USA Danielom Friedom
Vyzerá to tak, že aj Európa už stratila po 11. marci svoju nevinnosť a neprehrávame vojnu proti terorizmu?
- Svetom otriasli útoky z 11. septembra a ten bol právom znepokojený. Naše modlitby sú aj s obeťami 11. marca v Madride. Transatlantické spoločenstvo je slobodné a v jeho vnútri prvýkrát v histórii vládne mier. No máte pravdu, čelíme vojne, čelíme hrozbe. Táto hrozba je prostredníctvom technológií schopná napáchať masové škody v spoločnosti slobodných ľudí. Je to zápas, ktorému sa slobodní ľudia musia postaviť tvárou v tvár. Je to ťažký boj, my sme sa neprosili o útoky na New York a Washington, presne tak ako ľudia v Keni a Tanzánii ich nechceli a rovnako o ne nežiadali ľudia v Istanbule, Maroku a ani v Madride. Teroristi útočia, pretože majú problém s existenciou slobodných národov. My sme na túto výzvu odpovedali. NATO rozhodla prvýkrát v histórii aktivovať článok o spoločnej obrane - útok na jedného z členov je útok na celú alianciu. Naša krajina je vďačná svojim partnerom zo Severoatlantickej aliancie za prejavenú solidaritu. Mnoho členov NATO a iných krajín vrátane Slovenska vyslalo jednotky do Afganistanu. Zvrhli sme Taliban a Al-Kajdu, pomohli sme krajine vytvoriť vládu, ktorá je zrejme najdemokratickejšia a najsľubnejšia v celej jej histórii. A to dokazuje, že aj keď boj pokračuje, víťazíme. Útoky z 11. marca nám ukazujú tvár nepriateľa a musíme zostať jednotní vo svetle tejto výzvy. Nesmieme nechať Španielsko trpieť osamote, musíme mu pomôcť. Nezabudnime, že útok na jedného je útokom na všetkým a tiež nesmieme zabudnúť, že nemôžeme ustúpiť. S Al-Kajdou nemôžeme uzavrieť separátny mier.

Islamskí teroristi, ako sa zdá, útokmi v Madride dosiahli aj prvé politické víťazstvo - oslabili konzervatívnu vládu a nová vláda plánuje stiahnutie z Iraku.
- Teroristi sa budú pokúšať útočiť znova a znova. Nemôžete počítať s tým, že jednoducho prestanú, vzdajú sa či zmenia názor. Verím, a myslím si, potvrdzuje to aj história, že demokracie sú oveľa silnejšie než si ich nepriatelia myslia. Slobodní ľudia nemajú radi vojnu, my chceme žiť v mieri. Aj Američania nenávidia myšlienku podnikať vojenské akcie, nechceme to a robíme to iba vtedy, keď nemáme inú možnosť. Ľudia pochopia výzvu, ktorej čelíme. Odpoveďou na vznikajúci problém je dôvera v demokraciu. Nesmieme sa vzdať strachu, musíme veriť našim hodnotám. Nebude to ľahké. Myslím si, že ľudia v Španielsku boli nahnevaní, keď sa najprv hovorilo o ETA, a potom zasa o Al-Kajde. V Bielom dome som to veľmi podrobne sledoval a niektoré prvé dôkazy naznačovali, že mohlo ísť o ETA, no a neskôr sa vyšetrovanie uberalo iným smerom. Mohlo sa stať, že ľudia reagovali s pochopiteľnými emóciami.

Daniel Fried je od roku 2001 osobitným asistentom prezidenta v Národnej bezpečnostnej rade a vedúci riaditeľ pre európske a eurázijské otázky. V rokoch 1997 - 2000 bol veľvyslancom v Poľsku, pôsobil na ministerstve zahraničných vecí, v 80. rokoch pracoval na generálnom konzuláte vo vtedajšom Leningrade a neskôr v Belehrade. Spolupracovníkom prezidenta bol už v rokoch 1993 - 1997 pre oblasť strednej a východnej Európy.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/tema-dna, menuAlias = tema-dna, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 02:07