StoryEditor

Burzu najviac ovplyvnil nový zákon

18.07.2002, 00:00
Nový zákon o cenných papieroch a investičných službách významne ovplyvnil chod Burzy cenných papierov v Bratislave (BCPB), a. s., v prvom polroku. Uviedla to včera riaditeľka divízie burzových obchodov BCPB Oľga Dlugopolská. Ako dodala, burza musela v súlade s novou právnou normou prepracovať burzové pravidlá a predložiť ich Úradu pre finančný trh. Ten ich schválil 14. júna. Účinnosť nadobudli 30. júna.
"Najväčšie zmeny sa týkali kótovacích, obchodných a zúčtovacích pravidiel," povedala Dlugopolská. Burza vypracovala nový vykonávací predpis o právach a povinnostiach tvorcov trhu a zaradení cenných papierov do modulu tvorcov trhu.

V máji burza vyradila z parketu 314 emisií patriacich 308 emitentom pre neplnenie informačnej povinnosti. V tom istom mesiaci sa BCPB stala asociovaným členom Európskej federácie búrz.

Počas prvých šiestich mesiacov roka sa na bratislavskej burze uzatvorilo vyše 6 tis. obchodov v hodnote takmer 330 mld. Sk, čo je viac než 80 % z celkového objemu dosiahnutého v minulom roku. Už tradične na parkete dominovali dlhopisy, z nich predovšetkým štátne. S dlhovými cennými papiermi sa uskutočnili obchody v hodnote 315,6 mld. Sk (96 % z celkového objemu). Finančný objem transakcií s akciami bol 13,5 mld. Sk. Na celkovom objeme obchodov sa viac než tretinou podieľali zahraniční investori.

Koncom júna sa na trhoch bratislavskej burzy obchodovalo s 89 emisiami dlhopisov, z toho 65 bolo na hlavnom kótovanom, 4 na paralelnom a 20 na voľnom trhu, z toho tri v eurobondoch. Burza prijala na trh tri podnikové dlhopisy (0,7 mld. Sk), dva hypotekárne záložné listy (1,4 mld. Sk) a 21 štátnych dlhopisov (51 mld. Sk). Trhová hodnota dlhových emisií bola na konci júna 310 mld. Sk, kým v závere minulého roka to bolo o 5 % menej. Z tejto hodnoty 259 mld. Sk pripadá na kótované emisie. Najobchodovanejšími titulmi boli štátne dlhopisy. Z neštátnych sa najviac darilo dlhopisom Nafty Gbely, Harmaneckých papierní a SCP Ružomberok.

Na akciových trhoch BCPB bolo koncom polroka 562 emisií. Z nich 9 na hlavnom kótovanom, 5 na paralelnom a 548 na voľnom trhu. Burza prijala na 4 nové emisie. "Akciový trh nebol pre investorov v prvom polroku veľmi zaujímavý," povedala Dlugopolská. Celkový objem obchodov dosiahol necelých 30 % minuloročnej hodnoty. Trhová hodnota všetkých obchodovateľných emisií majetkových cenných papierov klesla v porovnaní s koncom roka o 41 % na 98 mld. Sk. Reálna trhová hodnota tvorená akciami, s ktorými bol uskutočnený aspoň jeden kurzotvorný obchod (s výnimkou akcií investičných fondov a podielových listov), bola 64 mld. Sk. "Prudký pokles celkovej kapitalizácie súvisí s vyradením emisií pre neplnenie informačnej povinnosti," povedala Dlugopolská. Ako však ďalej uviedla, vyradenie viac než 300 emisií prispelo k zvýšeniu podielu reálnej hodnoty trhovej kapitalizácie na celkovej.

Hodnota akcií v prvom polroku klesla. Hlavný akciový index otváral na hladine 120,48 bodu. Maximum 121,92 bodu dosiahol 10. januára, minimum 106,5 bodu mal 20. mája. Polrok uzatvoril na úrovni 114,62 bodu s vyše 5-percentnou stratou.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
25. apríl 2024 15:59