StoryEditor

Rozpočtu kapitalizačný pilier nesvedčí

16.04.2003, 00:00

Zavedenie kapitalizačného piliera je pre štátny rozpočet finančne menej výhodné, ako keby na Slovensku fungoval iba priebežný systém financovania dôchodkov, v ktorom by sa predĺžil vek odchodu do penzie na 65 rokov u mužov i žien. Vyplýva to z koncepcie dôchodkovej reformy, ktorú ministerstvo práce predložilo na medzirezortné pripomienkové konanie. Nasledujúci návrh koncepcie, ktorý minister práce Ľudovít Kaník predložil 2. apríla na rokovanie vlády, už tieto prepočty vplyvu na rozpočet neobsahoval. O prepočtoch však rokovala podľa hovorcu ministerstva práce Martina Danka Porada ekonomických ministrov.
"Programové vyhlásenie vlády nás zaviazalo uvažovať o systéme, kde bude kapitalizačný pilier, preto sme tieto prepočty vylúčili," povedal Danko. Okrem toho je cieľom ministerstva práce vytvoriť systém, ktorý poskytne primeranú náhradu príjmu v starobe, čo podľa neho priebežný pilier nezaručuje. "Je demotivujúci pre občanov, pretože im neumožňuje dediť prostriedky a potláča zásluhovosť a princíp vlastníctva," povedal Danko. Zdôraznil, že rovnako dôležitou ako fiškálna udržateľnosť je aj výška dôchodkov.
Nikto nepochybuje, že reforma bude drahá. Väčšina transformačných nákladov sa v prvých rokoch uhradí z privatizačných príjmov. "Potom bude nutné chýbajúce prostriedky financovať zvýšením daní alebo na úkor deficitu štátneho rozpočtu," povedal Juraj Kotian zo Slovenskej sporiteľne. Podľa riaditeľa Stredoeurópskeho inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy INEKO Eugena Jurzycu, je zo strednodobého hľadiska výhodnejší priebežný pilier. "Spoločenská hodnota kapitalizačného piliera spočíva v rozložení rizika spojeného s dlhodobou budúcnosťou dôchodkového zabezpečenia," povedal Jurzyca. Najväčšou nevýhodou kapitalizačného piliera je, že "prišiel ako druhý", a preto si jeho zavedenie vyžaduje splnenie sľubov z priebežného piliera. Podľa pôvodného scenára reformy by priebežný systém dosahoval zhruba od roku 2005 do roku 2042 prebytky poväčšine na úrovni pol percenta z HDP. Vrchol by bol približne v rokoch 2013 -- 2018, keď by prebytok priebežného systému vystúpil nad jedno percento z HDP. V období rokov 2042 až 2068 by sa systém dostal do deficitu s vrcholom okolo roku 2058 na úrovni asi 0,8 percenta z HDP. Po roku 2068 by bol samostatne fungujúci priebežný dôchodkový systém opäť ziskový.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 07:17