StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

24.02.2002, 23:00

The Washington Post
Pred piatimi rokmi sa obyvatelia Oregonu veľkou väčšinou hlasov vyslovili za legalizáciu eutanázie vykonanej lekárom pre pacientov v poslednom štádiu choroby, ktorých bolesti sa nedá uľaviť žiadnym iným spôsobom. Odvtedy si okolo 20 Oregončanov ročne zvolilo túto alternatívu a zdá sa, že zákon funguje presne tak, ako sa zamýšľalo. Minister spravodlivosti John Ashcroft však oznámil, že bude stíhať tých oregonských lekárov, ktorí takýmto spôsobom pomáhajú. (Nemajú na výber, iba zomrieť sami, Marcia Angellová, 24. 2. 2002)

Süddeutsche Zeitung
Olympiáda nie je pre Rusov žiadnymi hrami, neúspechy pociťujú ako národnú potupu. Vyradenie vysokofavorizovanej ruskej lyžiarskej bežeckej štafety bolo poslednou kvapkou pre ruskú národnú hrdosť a pocit, že sa s nimi zaobchádza nespravodlivo. (Vojna so športovými delami, Miriam Neubertová, 23. 2. 2002)

Haarec
Namiesto toho, aby navrhol plán alebo prezentoval kroky, ktoré by priviedli Izrael a Palestínčanov k rokovaciemu stolu, premiér Ariel Šaron sa vo svojom štvrtkovom prejave zameral na prázdne slová o izraelskom sebahodnotení v nádeji, že získa srdcia občanov. V súlade so svojím plytkým zvolaním na vytrvalosť a po poučení izraelskej verejnosti Šaron svojmu obecenstvu oznámil, že sa neodkloní od svojej neúspešnej politiky, ktorú doteraz zastával a ktorá len v málo ľuďoch zanechala zmysel pre optimizmus. (Nádej a mínové polia, editorial, 24. 2.)

Mladá fornta Dnes
Dvoch mužov z minulosti, Antona Mallotha a Aloisa Grebeníčka, možno porovnávať. Prvý -- usvedčený nacistický vrah a dozorca väzňov, druhý -- obžalovaný z týrania väzňov komunistického režimu. Obaja starci, ktorým už pozemský čas takmer vypršal. Ich súdená minulosť nám pripadá ako dávnovek. Väčší zmysel preto má porovnávať pochod dnešnej spravodlivosti ich osudom. (Muži z dávnoveku, Jana Bendová, 23. 2.)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 10:45