StoryEditor

Kanada sa znova obráti smerom k USA

20.11.2003, 23:00

Dni Jeana Chrétiena v čele kanadskej vlády sú spočítané. Ako sám oznámil v utorok, premiérsky post opustí 12. decembra. Jeho miesto zaujme bývalý minister financií a dlhoročný rival Paul Martin, ktorý minulý piatok vystriedal Chrétiena v kresle šéfa Liberálnej strany, najsilnejšieho vládneho subjektu.
Martin na zjazde liberálov predstavil víziu Kanady pod svojím vedením pod názvom Tvoriť históriu. "Kanada je predurčená na to, aby vytvárala históriu," vyhlásil Martin. Sľúbil, že krajinu pozdvihne najmä v troch oblastiach: posilní sociálny systém, vybuduje ekonomiku pre 21. storočie a zabezpečí Kanade dôstojné miesto na medzinárodnej scéne. Budúci premiér je pripravený zabezpečiť všetkým občanom prístup ku kvalitnej zdravotnej a sociálnej starostlivosti, zasadiť sa, aby už v krajine neboli bezdomovci a podporovať celoživotný systém vzdelávania.
Svoje skúsenosti chce bývalý minister financií uplatniť najmä v ekonomickej oblasti, v ktorej sľúbil okrem iného zníženie daní. Martinova vláda bude pokračovať v splácaní dlhu, ktorý dnes dosahuje až 500 miliárd amerických dolárov. S tým má už bohaté skúsenosti. Najmä vďaka Martinovi sa Kanade podarilo zlikvidovať rozpočtový deficit 42 miliárd USD, ktorý zanechala konzervatívna vláda. "Nemyslím si, že môžete riadiť vládu, keď vám bankári búchajú na dvere. Nemyslím si, že by ste mali zadlžovať vaše deti a vnúčatá," povedal delegátom zjazdu. Kanadská obchodná komora vyjadrila nedávno znepokojenie nad tým, že súčasný minister financií John Manley tento rok ešte nesplatil ani dolár z kanadského dlhu. Komora pripomenula, že z každého dolára, ktorý vláda minie, je 20 centov zaťažených dlhom. "Uplynulých desať rokov sme boli úspešní, pretože sme nevybočili z našej cesty, boli vyrovnané rozpočty, kontinuálne klesala zadlženosť a znižovali sa dane. Musíme pokračovať v tejto ceste," vyhlásil Martin s tým, že to v prvom rade znamená mať pod prísnou kontrolou vládne výdavky.
Budúci premiér chce tiež Kanade získať adekvátne postavenie na svetovej scéne. Alfou a omegou jeho zahraničnej politiky budú vzťahy so Spojenými štátmi, ktoré najmä v uplynulých mesiacoch neboli najlepšie, lebo Chrétien nepodporoval americkú politiku voči Iraku. "Musíme pochopiť, že USA sú dnes jedinou svetovou superveľmocou. Potrebujeme s naším blízkym spojencom a susedom sebavedomé partnerstvo založené na vzájomnom rešpekte," povedal. Pre Kanadu sú Spojené štáty najvýznamnejším obchodným partnerom -- smeruje tam až 85 percent kanadského vývozu, ktorý každý deň dosiahne okolo jednej miliardy amerických dolárov.
Martin tiež vyjadril pripravenosť svojej vlády finančne podporovať humanitárne projekty pre tretí svet. V tomto zmysle na delegátov zjazdu prišiel osobne apelovať aj spevák skupiny U2 Bono Vox.
Nástup Martina do čela liberálov znamenal pre Chrétiena politickú porážku. Obaja muži sa nikdy nemali veľmi v láske. Martin sa o kreslo šéfa kanadských liberálov uchádzal už v roku 1990, ale Chrétien ho vtedy presvedčivo porazil. V roku 1993 ho novozvolený premiér vymenoval za ministra financií. V roku 2002 ho však odvolal preto, že Martin začal čoraz zreteľnejšie bojovať o premiérske kreslo. Martinova "klika" v Liberálnej strane však bola natoľko silná, že Chrétiena donútila oznámiť odchod do dôchodku vo februári 2004. Vtedy sa mal uskutočniť aj riadny zjazd liberálov, ktorí mali zvoliť nového predsedu. Prívrženci Martina však boli natoľko netrpezliví, že zjazd zvolali na november. Od zvolenia Martina za šéfa liberálov tak má Kanada vlastne dvoch premiérov -- jedného vo funkčnom období, ale jedine druhý má za sebou aj politickú moc. Pod tlakom vlastnej strany musel preto Chrétien nakoniec oznámiť dátum svojho odchodu z politickej scény, hoci sa tomu predtým energicky vyhýbal. Na minulotýždňovom zjazde Liberálnej strany však odchádzajúci premiér chcel ukázať, že s Martinom nemá nijaké problémy. "Prajem mu všetko najlepšie, veľa šťastia a ja budem všetko sledovať spoza kulís," vyhlásil Chrétien a svojmu nástupcovi ponúkol spoluprácu: "Ak bude cítiť, že potrebuje so mnou o niečom konzultovať, má moje telefónne číslo. Ak nie, budem advokátom a keď bude potrebovať advokáta, môže mi zavolať."
Kanadské zákony umožňujú zmenu na poste premiéra bez vypísania nových volieb. Martin však už avizoval, že ich vypísanie bude iniciovať, pretože z Chrétienovho funkčného obdobia mu zostávajú iba dva roky. Do volieb bude stáť na čele zrekonštruovanej súčasnej vlády. Očakáva sa, že Martin vymení najmä ekonomických ministrov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 00:43