StoryEditor

Fond bývania dostane menej peňazí

12.09.2002, 00:00

Rozpočet Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB) zrejme nebude zvýšený o celú sumu, ktorú v júli tohto roka prisľúbil rezort výstavby. Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja (MVRR) SR malo pôvodne financie fondu zvýšiť o 1,1 mld. Sk. Z nich 300 mil. Sk previedli hneď a ďalších 800 miliónov malo prísť na účet ŠFRB v týchto dňoch. Namiesto toho však ŠFRB podľa svojho riaditeľa Zoltána Kásu dostal oznámenie, že MVRR SR žiada o súhlas na rozpočtové opatrenie iba vo výške 500 mil. Sk. "Neprislúcha mi tento stav kritizovať, komentoval túto situáciu riaditeľ fondu. "Áno, bude menej peňazí na prerozdelenie žiadateľom. Nepoznám však inú štátnu inštitúciu, ktorej rozpočet by bol o akúkoľvek sumu zvýšený mesiac pred voľbami," dodal.
ŠFRB mal pôvodne v tomto roku hospodáriť s 3,2 mld. Sk. Disponibilné zdroje fondu boli koncom augusta rozšírené o miliardu korún z pôžičky Prvej komunálnej banky (PKB), a. s., Žilina, pre potreby výstavby nájomných bytov. Spolu s pôvodne prisľúbenými financiami by fond mohol v tomto roku rozdeliť na výhodné úvery určené na bývanie 5,3 mld. Sk, čo je o 1,6 mld. Sk viac ako sa rozdelilo vlani. Neočakávaný nával žiadostí však spôsobil, že zdroje, ani v pôvodne prisľúbenom objeme, nebudú stačiť. Podľa nových prepočtov ŠFRB, vypracovaných na základe variantu zníženého o sporných 300 mil. Sk, je zrejmé, že fond bude musieť vrátiť žiadosti v objeme jednej miliardy. Rozhodujúcu časť pritom podľa Z. Kásu tvoria žiadosti mladých ľudí do 35 rokov.
MVRR SR skutočne uvažovalo o poskytnutí finančných prostriedkov pre ŠFRB vo výške 800 mil. Sk. Avšak iba v prípade, že bude mať dostatok voľných finančných zdrojov na programy na podporu bytovej výstavby. Vyplýva to zo stanoviska, ktoré poskytla Katarína Remiášová z tlačového odboru. Vláda SR však v auguste dala súhlas, aby fond posilnil svoje zdroje už spomínaným úverom z PKB. "Tieto zdroje sa majú použiť na žiadosti miest a obcí na poskytnutie úveru na výstavbu nájomných bytov. To znamená, že ministerstvo musí zabezpečiť zdroje na poskytnutie dotácií na výstavbu nájomných bytov a prislúchajúcej technickej vybavenosti tým obciam, ktoré dostanú z uvedenej sumy 1,0 mld. Sk úver. V roku 2002 zaznamenal rezort výstavby výrazne vysoký nárast žiadostí o poskytnutie dotácií na jednotlivé programy, čo sa odrazilo vo výške disponibilných zdrojov ministerstva. Rezort preto poskytol ŠFRB všetky voľné disponibilné zdroje, ktoré mal," uvádza sa v stanovisku.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 08:20