StoryEditor

Tri druhy daňových priznaní cez počítač

18.03.2003, 23:00

"Je to prvý reálny krok agendy verejnej správy s praktickým dosahom na život ľudí používajúcich internet" -- týmito slovami zhodnotil český minister informatiky Vladimír Mlynář skutočnosť, že od polovice tohto mesiaca je v ČR možné prostredníctvom počítača podávať aj tri druhy daňových priznaní. Podmienkou je, že príslušné formuláre sú opatrené elektronickým podpisom. Novinka sa týka dane z pridanej hodnoty, cestnej dane, ako aj dane z nehnuteľností. Predovšetkým pri DPH to môže predstavovať značné uľahčenie styku s daňovým úradom, keďže toto priznanie podáva väčšina podnikateľov každý mesiac.
Monopol na registráciu elektronických podpisov a ich potvrdzovania formou tzv. verejných certifikátov má od 18. 3. 2002 u našich susedov spoločnosť Prvá certifikačná autorita, pričom sprostredkovanie je možné aj v ktorejkoľvek pobočke Československej obchodnej banky. Vydanie takéhoto dokumentu stojí v súčasnosti 700 Kč v prípade, že záujemca sa rozhodne pre štandardnú ponuku na diskete. Druhým variantom je certifikát Comfort za 1 610 korún s podpisom uloženým na čipovej karte. V tomto prípade je však nutné vlastniť aj čítacie zariadenie čipových kariet, čo je pomerne nákladné. Ako však uviedol V. Mlynář na tlačovej konferencii zvolanej pri príležitosti novej možnosti uplatnenia elektronického podpisu, v dôsledku čoraz širšieho používania informačnej technológie by tieto ceny v budúcnosti mohli klesnúť, možno aj na nulovú hranicu.
Zákon o elektronickom podpise (č. 227/2000 Sb.) v ČR prijali už pred troma rokmi, avšak k jeho širšiemu uplatneniu bude podľa všeobecného očakávania dochádzať až teraz. Legislatívna norma predpisuje, že registráciu musí uskutočňovať nezávislá spoločnosť. Tá má zabezpečiť, aby na území štátu neexistovali dve osoby či podniky s rovnakou šifrou, ktorá sa odosiela cez počítač spolu s dokumentmi namiesto vlastnoručného podpisu. Takto je, napríklad, možné aj obchodovanie cez internet. Informácie o tom, ako treba postupovať v prípade záujmu o elektronický podpis, je možné nájsť na internetovej adrese www.ica.cz.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/cs-hosp-relacie, menuAlias = cs-hosp-relacie, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 13:40