StoryEditor

Hľadá sa podpora

23.08.2004, 00:00
Učitelia dostanú na budúci rok pridané! S veľkou slávou túto správu verejnosti minulý týždeň zvestovali minister školstva a štátny tajomník ministerstva práce. Učitelia by mali mať plné peňaženky od januára.

Učitelia dostanú na budúci rok pridané! S veľkou slávou túto správu verejnosti minulý týždeň zvestovali minister školstva a štátny tajomník ministerstva práce. Učitelia by mali mať plné peňaženky od januára. Miroslav Beblavý v tejto súvislosti nezabudol upozorniť, že ministerstvo zákon predloží "v okamihu, keď na to bude politická podpora". V tejto súvislosti stojí za pripomenutie návrh východísk verejných výdavkov na roky 2005 až 2007, ktorý hovorí o posilnení odmeňovania zamestnancov školstva racionalizačnými opatreniami. Zaujímavé je, že minister Martin Fronc nevie (alebo nechce) povedať, koľko peňazí bude treba na zvyšovanie platov učiteľov -- či už pridaním peňazí školstvu alebo z inak získaných prostriedkov. Takto nie je zrejmé, či sa bude hľadať politická podpora na zvyšovanie platov učiteľov s nárokmi na štátny rozpočet alebo sa tak udeje len v prípade, že to rozpočet nejako nepocíti. Zrejme to druhé, inak by minister neupozorňoval, že nový systém odmeňovania učiteľov sa dá rozbehnúť aj pri iných úrovniach základného platu a inom koeficiente každoročného nárastu.
Pritom niet pochýb, že s počtom učiteľov bude treba niečo urobiť -- počet žiakov na jedného pedagóga dlhodobo klesá a najbližších pár rokov klesať bude. Pre zaujímavosť -- v roku 1989 pripadlo na jedného učiteľa na ZŠ dvadsať žiakov, na stredných školách ich bolo šestnásť. V roku 2003 to bolo 14,3 a 12,6 žiaka. Tak trochu paradoxne k tomuto trendu vyznievajú zistenia školskej inšpekcie zverejnené v Správe o stave a úrovni vzdelávania. Školy na Slovensku poskytujú priemerné vzdelanie, výsledky žiakov v testovaných predmetoch sú "málo vyhovujúce až nevyhovujúce".
Nový systém odmeňovania neskrýva, že ministerstvo má záujem o mladých pedagógov. Nevkusne však vyznieva tvrdenie ministerstva, že na novom systéme získajú všetci. Učiteľom s 30-ročnou praxou tiež pridajú -- 20 až 40 korún. Zrejme aj preto po školách putuje vtip, v ktorom starší pedagóg vraví: "Pohrozil som, že zo školy odídem, ale sľúbili mi, že ak bude politická vôľa, zdvihnú mi plat."

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/vzdelavanie, menuAlias = vzdelavanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
19. apríl 2024 10:13