StoryEditor

Tržby ZSE rástli rýchlejšie ako predaj elektriny

06.08.2004, 00:00
Minuloročné tržby distribučnej spoločnosti Západoslovenská energetika dosiahli 21,1 miliardy korún, oproti roku 2002 vzrástli o

Minuloročné tržby distribučnej spoločnosti Západoslovenská energetika dosiahli 21,1 miliardy korún, oproti roku 2002 vzrástli o 16 percent. Hospodársky výsledok z bežnej činnosti vzrástol vyše trojnásobne na 1,6 miliardy korún. Akcionári E.ON Energie, EBOR a FNM si z tejto sumy rozdelia zhruba 1,1 miliardy korún. Navyše spoločnosť vytvorila mimoriadny hospodársky výsledok 318 miliónov korún. Spoločnosť o tom informovala po valnom zhromaždení.
Práve diskusia o rozdelení zisku medzi strategickým investorom, FNM a vykonávateľom akcionárskych práv -- ministerstvom hospodárstva zdržala zvolanie valného zhromaždenia. Ruskov rezort nakoniec presadil, aby sa z mimoriadneho zisku financovala energetická infraštruktúra. Pri významných investíciách vznikajú tlaky na distribučné spoločnosti, aby výlučne zo svojich zdrojov budovali infraštruktúru pre investorov. ZSE má pritom zoznam vyše desať infraštruktúrnych akcií vo svojom regióne, kde by sa spomenutý mimoriadny zisk dal takmer celý využiť. "Pre nás je dôležité, aby sa tieto peniaze použili v takých projektoch, kde sa dosiahne ekonomická návratnosť pre našu spoločnosť," povedal hovorca ZSE Ján Orlovský. V elektrických sieťach sa kalkuluje s návratnosťou okolo 15 rokov.
V roku 2003 spoločnosť investovala 811 miliónov korún. Jednou z rozbehnutých akcií je pripojenie automobilky PSA Peugeot Citroën. "Naša dcérska spoločnosť Enermont tam od mája stavia 110 kV trafostanicu, mala by byť v októbri hotová," doplnil Orlovský. ZSE očakáva, že PSA vypíše tender na dodávku elektriny. ZSE zamestnáva teraz okolo 1 500 ľudí. Minulý rok vyčlenila asi 700 ľudí do troch dcérskych spoločností: Enermont, is:energy Slovakia a OTC.
Minuloročný predaj elektriny svojim zákazníkom 7,3 TWh predstavuje vyše štvrtiny spotreby Slovenska. U zákazníkov ZSE sa oproti roku 2002 spotreba zvýšila o 1,8 percenta.
Väčšinu elektriny nakupuje ZSE od Slovenských elektrární, 16 percent dováža najmä od sesterskej Jihomoravskej energetiky v Brne. Sieť ZSE je totiž prepojená s českou sieťou tromi 110 kV vedeniami. Vláda v sa júni uzniesla, že strategickému investorovi E.ON Energie predá FNM 41 percent akcií. Podľa Orlovského by E.ON Energie kúpil aj celý štátny podiel -- 51 percent. Vláda však chce predať 10 percent akcií na burze.
Obsadenie orgánov spoločnosti sa po zmenách v uplynulých mesiacov ustálilo, odborári spoločnosti sa však stále nedokázali dohodnúť na dvoch nominantoch do dozornej rady.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 13:44