StoryEditor

Alkohol -- liek alebo jed

20.02.2002, 23:00

Pod pojmom alkoholizmus si ľudia spravidla predstavujú rôzne formy a spôsoby pitia alkoholických nápojov. Niekto si predstavuje alkoholika v podobe dennodenného opilca, iný ako množstvo ľudí denne podnapitých či opitých na dedine, v mestách, na Slovensku či vo svete. V tomto smere určujúcim kritériom na hodnotenie pitia alkoholických nápojov ako alkoholizmu je množstvo vypitého alkoholu a frekvencia pitia.
Ľudia reagujú na alkohol rôzne, po konzumácii jedného či dvoch pohárikov však u každého dochádza k zrýchleniu tepu a zvýšenej sekrécii tráviacich štiav. Pri nadmernom pití sa viditeľne zhoršuje koordinácia a zastaví sa vylučovanie niektorých hormónov. Výsledkom je dehydratácia, neartikulovaná reč, nekoordinované pohyby a znížený pocit bolesti.
Poznáte svoju hranicu? Koľko alkoholu môžete bez obáv týždenne vypiť?
(Jedna jednotka alkoholu predstavuje jedno pivo, dve deci vína alebo pol deci tvrdého alkoholu)
13 a menej jednotiek -- nehrozí žiadne dlhodobé poškodenie zdravia
14 až 24 jednotiek -- pokiaľ je toto množstvo rozložené do celého týždňa, sú dlhodobé poškodenia nepravdepodobné
25 až 35 jednotiek -- je pravdepodobné poškodenie zdravia
36 až 63 jednotiek -- toto množstvo už môže byť nebezpečné. Alkohol môže poškodiť pečeň, žalúdok, pamäť a schopnosť sústredenia
viac ako 64 jednotiek -- fyzické aj duševné zdravie sa zhoršuje. Pečeň, mozog, srdce a nervový systém môžu byť vážne poškodené.
(Najnovšie prieskumy dokázali, že ženy by nemali piť viac ako 21 jednotiek týždenne).

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 17:19