StoryEditor

Komu prinesie výhody nový index?

29.01.2003, 23:00

Nemecká burza Deutsche Börse rozdeľuje akcie do nových indexov. Keďže všetky doterajšie ozdravné kúry nepomohli, siahla burza k drastickému kroku: pochováva svoj technologický segment Neuer Markt (Nový trh) a s ním aj nádej mnohých investorov na zisky s nemeckými technologickými akciami. Keďže sa však inštitucionálni investori, napríklad penzijné kasy, investičné fondy a poisťovne, začali veľkým oblúkom vyhýbať Novému trhu, museli katastrofálne renomé tohto segmentu znášať aj solídne spoločnosti. Tituly so zaujímavou perspektívou a solídnou bilanciou totiž ešte existujú, no pri pátraní po nich plánovaný manéver neveľmi pomôže.
Od februára namiesto Nového trhu vznikne nový index TecDax, tvorený 30 najväčšími nemeckými technologickými akciami, ktoré nie sú komponentmi indexu Dax. V podstate ide o tituly z doterajšieho indexu Nemax 50. Pritom práve sa začína obnovovať život v tvrdo skúšanom technologickom sektore. Podľa informácií týždenníka WirtschaftsWoche dokonca aj Deutsche Telekom sa opäť postaral o pozitívne správy a jeho akcia sa z rekordného minima zotavila zhruba o 50 %. Celkovú situáciu dotvára fakt, že technologické akcie sú v súčasnosti mimoriadne lacné.
Ani najväčší odborníci si však zatiaľ netrúfajú predpovedať, či a kedy sa celková nálada zlepší. Súkromní investori sú totiž aj naďalej skeptickí a zaujali vyčkávací postoj. Ich záujem chce Deutsche Börse podnietiť prerozdelením akciového sveta, takže okrem indexu Dax budú najdôležitejšie tituly rozdelené do indexu MDax, ktorý bude namiesto 70 obsahovať 50 podnikov z tradičných odvetví. Nasleduje TecDax s 30 akciami namiesto Nemax 50, ktorý zmizne koncom roka 2004 a do tretice sa bude kótovať index SDax (50 komponentov) pre menšie akcie.
Akcie v týchto troch indexoch a Daxe a celý rad ďalších titulov tvoria primárny segment (prime standard), v rámci ktorého musia spoločnosti zverejňovať štvrťročné správy a pravidelné oznámenia, organizovať konferencie analytikov a používať bilančné metódy IAS alebo ich americkej verzie GAAP. Kto tieto kritériá nesplní, presunie sa do všeobecného segmentu (general standard).
Mnohí trhoví hráči však tieto reformy považujú za nedostatočné, keďže pravidlá pre primárnu oblasť sú dokonca miernejšie než pre Nový trh a ani doterajšie normy nezabránili podvodom a škandálom. Investorom tak určite neunikne, že príslušnosť podniku k jednému z nových segmentov nevypovedá nič o jeho kvalite. Doteraz sa o členstvo v primárnej oblasti uchádzalo 349 spoločností, z čoho však burza zatiaľ schválila 258.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 17:46