StoryEditor

Galandovci vystavujú v Bazovského galérii

18.12.2003, 23:00

Bolo ich deväť. Dali si meno Galandovci. Dnes z nich žije už len päť významných slovenských majstrov výtvarného umenia. Žiaľ, štyrom -- Ivanovi Štubňovi, Pavlovi Tóthovi, Antonovi Vitekovi a Milanovi Paštékovi -- osud nedoprial dožiť a zúčastniť sa na decembrovej trenčianskej vernisáži. Poprední výtvarní umelci, ktorým sa dostalo tejto pocty, v súčasnosti prezentujú takmer dvesto diel v Galérii Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne.
Podľa slov kurátora výstavy, výtvarného teoretika Juraja Mojžiša, trenčianskej výstave Galandovci predchádzala prezentácia rovnomennej knihy, ktorej textovú časť pripravil a spracoval J. Mojžiš. Na výstave dominujú olejomaľby, kresby, grafiky, sochy. Keď sme oslovili generačne jedného z najstarších umelcov, popredného slovenského maliara Milana Laluhu s otázkou, ako vníma trenčiansku výstavu Galandovcov, stroho konštatoval: "Je to pekný počin, ktorý urobila tunajšia galéria, nakoľko každý z nás žijúcich i nežijúcich autorov má svoje zázemie vo výtvarnom rukopise..." Bradatý slovenský výtvarný fundament sa nemýlil. Autentický Laluhov kresliarsky rukopis, rodáka z Mičinej pri Banskej Bystrici, dodáva výtvarným dielam nielen farebnú pointu, ale aj netradičný vrstevný ťah štetcom, v ktorom dominujú dve farby -- červená a čierna (pozri Žena s batohom, autoportréty a iné obrazy). Ako poznamenala riaditeľka trenčianskej galérie Danica Lovíšková, viacerí z týchto autorov už mali samostatné prezentácie -- výstavy v bývalých priestoroch Bazovského galérie, pokiaľ sídlila v historickom centre Trenčína. Návštevníci výstavy majú až do 1. februára možnosť vidieť objavný pohľad umelcov na ich rozmanité diela, ktoré sa spolu nevidia každý deň.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 09:32