StoryEditor

Generálna prokuratúra vrátila Ruskov prípad na došetrenie

Generálna prokuratúra (GP) SR vrátila prípad trestného stíhania podpredsedu NR SR Pavla Ruska na došetrenie vyšetrovateľovi. Generálny prokurátor Milan Hanzel akceptoval stanovisko Úradu špeciálneho prokurátora a nevyhovel návrhu vyšetrovateľa požiadať parlament o zbavenie Ruska imunity. Podľa vyšetrovateľa odboru vyšetrovania obzvlášť závažnej trestnej činnosti je podozrivý z trestných činov hrubého nátlaku a vydierania.
"Podľa previerky spisov nie je v tomto štádiu dostatočne odôvodnený záver, že pán Rusko spáchal trestný čin, ba v niektorých prípadoch ani to, či sa skutok stal, a ak áno, či je trestným činom," upozornil generálny prokurátor a dodal: "Nemáme priame či nepriame usvedčujúce dôkazy." Podľa Hanzela však z trestného oznámenia na Ruska vyplynuli skutočnosti, ktoré odôvodňovali začatie trestného stíhania. Vo vyšetrovaní sa v súčasnosti pokračuje, v blízkej budúcnosti by ho však mal viesť iný vyšetrovateľ. Previerka totiž ukázala, že súčasný vyšetrovateľ nerešpektoval pokyn dozorujúceho prokurátora, akým smerom sa má dokazovanie uberať.
Generálny prokurátor predpokladá, že ak by sa v tejto chvíli dostala do NR SR žiadosť na vydanie Ruska trestnému stíhaniu, parlament by ju zamietol. V tom prípade by bolo nutné stíhanie zastaviť. Pokračovať v ňom by sa mohlo až po ukončení Ruskovho poslaneckého mandátu. Päť prípadov sa týka trestného činu nátlaku a mali sa odohrať v rokoch 1998 až 2001. Šiesty prípad sa týka trestného činu vydierania, ktorého sa mal Rusko dopustiť tento rok. "Ak sa zistia skutočnosti odôvodňujúce iný ako dnešný záver, nebude nič brániť tomu, aby prokurátor požiadal národnú radu o súhlas so stíhaním aj bez podnetu vyšetrovateľa," avizoval Hanzel.
Dozorový prokurátor Úradu špeciálneho prokurátora vykonal previerku všetkých šiestich vyšetrovacích spisov. Zaoberal sa stavom dokazovania vzhľadom na jednotlivé skutky, pre ktoré je vedené trestné stíhanie. V piatich je vedené trestné stíhanie pre trestný čin hrubého nátlaku a v jednom prípade ide o trestný čin vydierania. Podľa Hanzela sa potvrdilo, že došlo k stretnutiam banskobystrického podnikateľa Františka Mojžiša s Ruskom. "To však neznamená, že počas stretnutí muselo dôjsť k nejakému hrubému nátlaku, vyhrážaniu alebo niečomu protizákonnému," zdôraznil s tým, že v prípade vydierania získané materiály "nehovoria o tom, či a akým spôsobom do toho pán Rusko zasahoval".
Rozhodnutie generálneho prokurátora ukázalo, že obvinenia sú postavené totálne na vode, že sú to výmysly a klamstvá Františka Mojžiša, ktorý si kupuje beztrestnosť. Uviedol to včera P. Rusko. Zopakoval názor, že ide o veci, ktoré "v žiadnom prípade nemajú reálny základ." Na takých tvrdeniach, na akých boli vykonštruované tieto päťmesačné nezmysly, sa naozaj nedá postaviť žiadny konkrétny prvok obžaloby, dodal. "Nemám sa čoho báť, nebojím sa," konštatoval. Vyzdvihol pritom nezávislosť prokuratúry, ktorá sa podľa neho nedala zastrašiť. "Všetci sme vedeli, aké pyžamo bude mať vo väzení Rusko, len ešte nebolo vznesené obvinenie a nebolo to ani v parlamente," dodal člen vedenia ANO Ľubo Roman, podľa ktorého by sa už malo prestať s takýmito kauzami.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 08:13