StoryEditor

Depresia technologického sektora v máji postupne zoslabla

27.05.2002, 00:00

Koncom apríla a v prvej polovici mája (v čase uzávierky tohto čísla prílohy Peniaze & Investície) zaznamenali akciové trhy niekoľko impulzov, ktoré pomohli k rastu indexov (blue-chips index Dow Jones Industrial rástol v niekoľkých dňoch za sebou o trojciferné čísla). Ak vynecháme najvplyvnejšie trhové ukazovatele, akým bol napríklad dobrý vývoj aprílového maloobchodného predaja v USA, a zameriame sa na korporátne správy, išlo napríklad o rekordný zisk najväčšieho maloobchodného reťazca na svete Wal-Mart, kvôli rastúcim cenám ropy stúpali akcie petrolejárskych a petrochemických spoločností. Opätovne sa však zameriame na technologický sektor, ktorému podrazili nohy negatívne prognózy od výrobcov mobilných telefónov a od najväčších telekomunikačných spoločností. Pod lavínou nelichotivých správ o predpokladanom vývoji dopytu ostal z blue-chip akcií pochovaný napríklad aj gigant IBM, pri ktorom investori cítili neistotu kvôli správam o prepúšťaní.

Prepad akcií IBM
Podľa článku, ktorý sa objavil v denníku The Wall Street Journal, plánuje spoločnosť International Business Machines (NYSE: IBM) v tomto kvartáli prepustiť až 8 tis. zamestnancov (asi 2,5 % pracovnej sily). Ako noviny napísali, svetový líder na trhu osobných počítačov sa oproti pôvodným prognózam ukazuje menej odolným voči klesajúcim výdavkom, ktoré veľké firmy dávajú na nákup technológií. Rozsah prepúšťania je pre firmu najväčší od začiatku 90. rokov, ale netýka sa zhruba 17 tis. zamestnancov divízie pevných diskov. Tí budú presunutí do nového spoločného podniku IBM a japonskej firmy Hitachi. IBM v súčasnosti zamestnáva celosvetovo asi 300 000 ľudí. Akoby samotná správa IBM nebola dosť veľkým "strašiakom", pridala sa k hodnoteniu situácie aj analytička Laura Conigliaro zo spoločnosti Goldman Sachs, ktorá prepúšťanie v IBM odhadla až na 5 % z celkového počtu zamestnancov, kvôli zväčšujúcemu sa nepomeru vývoja nákladov a vývoja ziskov IBM.
Podľa firemnej správy z 9. apríla mali príjmy firmy za prvý kvartál dosiahnuť okolo 18,4 až 18,6 mld. USD, hoci predchádzajúce prognózy ešte hovorili o výške 19,65 mld. USD, t. j. pokles zisku na akciu (Earnings per Share -- EPS) na rozmedzie od 0,66 do 0,70 USD, pričom analytici na Wall Streete v konsenzuálnom odhade očakávali EPS na úrovni 0,85 USD. Preto v ten istý deň spoločnosť Buckingham Research znížila investičné odporúčanie na akcie IBM zo Strong Buy na Accumulate. Takýto vývoj bol pre celý technologický sektor nepriaznivý, čo sa prejavilo v apatii investorov voči silným technologickým firmám. Cena akcií IBM v ten deň skončila s poklesom o 10 % na 87,41 USD a v priebehu obchodovania na úrovni na úrovni 85,35 USD zaznamenala aj najnižšiu hodnotu od januára 2001. Po zverejnení kvartálnych výsledkov (17. apríla), podľa ktorých IBM dosiahla čistý zisk 1,19 mld. USD (medziročný pokles o 0,56 mld.) pri príjmoch 18,6 mld. a EPS 0,68 USD (medziročný pokles o 31 %), sa cena akcií dostala na atraktívnu úroveň. Aj preto 18. apríla Deutsche Securities zvýšila investičné odporučenie pre IBM z Buy na Strong Buy.
Zatiaľ posledná rana pre akcie IBM prišla v podobe spomínaných správ a špekulácií o prepúšťaní. Siedmeho mája dokonca zaznamenali 52-týždňové minimum 75,92 USD! Našťastie pre IBM v druhom májovom týždni prišli do technologického sektora nanajvýš pozitívne správy od popredného výrobcu sieťových zariadení Cisco Systems (Nasdaq: CSCO), ktorý viac ako strojnásobil svoje zisky. Preto investori prelievali kapitál do technológií a v stredu 8. mája index burzy Nasdaq dosiahol najlepší prírastok za obdobie dlhšie ako jeden rok (skok o 7,78 % na 1696,29 bodu; Dow Jones Industrial +3,1 % na 10 141,83 bodu), akcie IBM sa odrazili od dna -- zosilneli o 6,25 USD na 82,45 USD. V čase uzávierky tohto čísla P & I (polovica mája) sa pohybovali medzi 84 a 85 USD.

Slabý rast telekomunikácií
Citeľný prepad postihol aj sektor telekomunikácií, kde hlavne pri najväčšom svetovom mobilnom operátorovi Vodafone Group došlo k výraznému poklesu pri akciách. Príčinou sú nevydarené zahraničné investície, hlavne do japonského Japan Telecom. Pád pocítil aj British Telecom a mobilný operátor Orange, ktorého kontroluje francúzsky gigant France Telecom. Hmla okolo vyhliadok výrobcov mobilných telefónov a prevádzkovateľov mobilových sietí natoľko zhustla, že aj najväčší hráči na trhu mobilových služieb strácajú u investorov kredit. Príkladom, podľa denníka The Wall Street Journal, je práve britský Vodafone (NYSE, LSE: VOD). Akcie tejto spoločnosti sa na Wall Streete pohybujú na najnižších úrovniach za ostatné štyri roky. Rovnaká situácia je aj v Londýne, kde nedávno klesli pod psychologickú hranicu 1 libry.
Podľa WSJ najväčším problémom Vodafone je, že v Nemecku, Británii, Japonsku a aj na jej ostatných významných trhoch je penetrácia vysoká, sú nasýtené a rast príjmov začína stagnovať. Podobne ako ostatní mobiloví operátori, aj Vodafone sa ich snaží zvýšiť a presviedča zákazníkov, aby začali používať nové dátové služby -- multimediálne správy, mobilný prístup do internetu a e-mail. Rozbeh týchto služieb je však oveľa pomalší, než predpokladali optimistické prognózy ešte koncom 90. rokov. Podľa vyjadrení viacerých analytikov sa mobiloví operátori a aj investori snažia odhadnúť, aký je skutočný priemerný rast trhu. Nedarí sa im to. Impulz pre posledný prepad akcií dala práve Vodafone svojou ponukou na výkup podielov minoritných akcionárov v nemeckej Vodafone AG. Totiž súčasťou ponuky boli aj nelichotivé predpovede pre nemecký trh. Tie ukazujú, že materská spoločnosť v súčasnosti ráta s omnoho nižšími príjmami jej nemeckého mobilového operátora Vodafone D2 a talianskeho Omnitel Vodafone, než s akými počítala vlani v júli. Vodafone odhaduje, že v tomto účtovnom roku (končí sa v marci 2003) obe jej dcéry vygenerujú zisk pred zdanením a odpočtami vo výške 4,16 mld. eur (3,86 USD). Predchádzajúca predpoveď hovorila o 4,54 mld. eur. Avšak po dokončení akvizícií sú vyhliadky Vodafone viac než dobré.
Poslednú zmenu investičného odporučenia uskutočnila spoločnosť Goldman Sachs, keď ho 2. mája znížila z Recommend List (odporúčané akcie) na Market Outperform (vývoj bude pravdepodobne lepší ako rast trhu). Po revízii prognóz akcie Vodafone v piatok 3. mája na domácej London Stock Exchange (LSE) stratili 9,7 % a zatvorili pod psychologickou hranicou 1 libry na úrovni 98 pencí. V čase uzávierky P & I sa obchodovali za 112 pencí, čo je sotva tretinová hodnota ich maxima 399 pencí zo začiatku roka 2000. Podobne sa im "darilo" aj na Wall Streete, kde 7. mája zaznamenali 52-týždňové minimum 13,78 USD. Investori využili vhodnú chvíľu na nákup a v polovici mája už akcie prekonali hranicu 16 USD.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 17:08