StoryEditor

1. garantovaná hospodárila so ziskom

30.06.2003, 00:00
Valné zhromaždenie investičného holdingu 1. garantovaná, a. s., Bratislava, schválilo správu predstavenstva o činnosti spoločnosti a stave jej majetku v minulom roku. Firma hospodárila s miernym ziskom 1,88 mil. Sk. Informoval o tom podpredseda predstavenstva Andrej Kollár. Okrem toho valné zhromaždenie akcionárov schválilo správu dozornej rady a správu audítora k riadnej účtovnej uzávierke. Aktíva spoločnosti predstavujú podľa účtovných výkazov viac ako 5,12 mld. Sk. 1. garantovaná má asi 35 000 drobných akcionárov, ktorí sú nepriamo majiteľmi niektorých slovenských podnikov. Tento investičný holding kontroluje podniky Novácke chemické závody, a. s., Nováky (100 %), Solivary, a. s., Prešov (98 %), Jasná Nízke Tatry, a. s., Demänovská Dolina (96,5 %), Štúdio Koliba, a. s., Bratislava (65 %), Metropolitan, a. s., Bratislava (100 %).
Akcie 1. garantovanej sa v súčasnosti obchodujú na verejnom trhu síce sporadicky, ale za cenu, ktorá osciluje okolo 500 Sk, ktorá je zlomkom oproti vnútornej hodnote akcií, ktorá podľa výročnej správy predstavuje 2 400 Sk. Cieľom 1. garantovanej je zvyšovanie vnútornej hodnoty akcií. Doteraz vlastné zdroje investovala do získania majetkových podielov v iných spoločnostiach, v ktorých získala kapitálovú a manažérsku kontrolu. Výnosy získava za služby poskytované riadeným spoločnostiam, ďalej v podobe podielov na zisku (dividendy) a tržieb za predaj časti investícií z portfólia.
Akcionári, ktorí neboli na valnom zhromaždení, dostali informačný list od predsedu predstavenstva investičného holdingu Roberta Lauka. "Na Slovensku nie je zvykom, aby sa listom obracali k akcionárom manažéri, ktorí spravujú ich majetok. Rozhodol som sa preto prísť s novým zvykom, ktorý sa môže stať tradíciou už aj preto, lebo bez kvalitných informácií nie je možné objektívne posúdiť skutočnosti," píše v liste. R. Lauko tvrdí, že nový zvyk sa stane základným kameňom komunikácie medzi akcionármi a spoločnosťou, ktorá je nesmierne dôležitá pre jej fungovanie a existenciu.
Listy akcionárom každý rok, napríklad, adresuje americký investičný guru Warren Buffet, šéf investičnej spoločnosti Berkshire Hathaway Inc. V liste akcionárom 1. garantovanej R. Lauko podčiarkuje, že spoločnosť nemrhá peniazmi akcionárov a poplatok za správu majetku ročne nepresahuje 1 % z hodnoty majetku.
Spoločnosť 1. garantovaná je emitentom akcií a dlhopisov. Vydala ich v súlade so zákonom o cenných papieroch a investičných službách. Ich prospekt schválil Úrad pre finančný trh a cenné papiere sú registrované na Burze cenných papierov v Bratislave. Základné imanie emitenta je 2 300 000 000 Sk. Skladá sa 2 024 570 akcií vydaných na doručiteľa v zaknihovanej podobe, pričom menovitá hodnota jednej akcie je 100 Sk. Okrem toho firma vydala 2 097 543 akcií s menovitou hodnotou 1 000 Sk a 493 000 kusov dlhopisov s menovitou hodnotou 1 000 korún. Ročný výnos pred zdanením je 8,75 %. Dlhopisy majú splatnosť päť rokov a spoločnosť prvé výnosy z nich vypláca v tomto roku k 23. septembru.
1. garantovaná má asi 35 000 akcionárov a účasti v týchto podnikoch:
Novácke chemické závody, a. s., Nováky (100 %),
Solivary, a. s., Prešov (98 %),
Jasná Nízke Tatry, a. s., Demänovská Dolina (96,5 %),
Štúdio Koliba, a. s., Bratislava (65 %),
Metropolitan, a. s. Bratislava (100 %).
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
19. apríl 2024 02:05