StoryEditor

Schüssel má problém, FPÖ sa vzbúrila

15.06.2004, 00:00
Rakúsky kancelár Wolfgang Schüssel je jedným z mála premiérov starého kontinentu, ktorého krajania v eurovoľbách nevytrestali. Jeho ľudovci síce pošlú do Štrasburgu o jedného poslanca menej ako opoziční sociálni demokrati, v porovnaní s SPÖ sa im však podarilo zaznamenať väčší nárast preferencií, čo opakovane zdôrazňovali predstavitelia strany.

"Dosiahli sme úctyhodný výsledok," konštatovala po vyhlásení výsledkov špičková kandidátka ÖVP Ursula Stenzelová.
Radovať sa však napriek slušnému výsledku nemôžu. Ich koaličný partner - Slobodní - zaznamenal katastrofálnu porážku. FPÖ skončila posledná a obsadí len jedno poslanecké miesto v Európskom parlamente. Po predčasných parlamentných voľbách v roku 2002, regionálnych voľbách v Hornom a Dolnom Rakúsku a Tirolsku je to ďalší zo série debaklov, ktorý bude mať svoju dohru. Podľa doterajších diskusií by mali čoskoro nasledovať zmeny na líderských postoch v krajne pravicovej strane. V radoch Slobodných sa množia hlasy, ktoré volajú po novom začiatku a odchode do opozície. Vládny kabinet podľa nich zlyhal v zásadných témach, akými bol Temelín či imigračná politika.
Kritika sa pritom ozýva predovšetkým z radikálnejšie naladeného krídla FPÖ a jedno meno sa pri debatách o ďalšej stratégii spomína obzvlášť často: meno korutánskeho hajtmana, populistického exlídra FPÖ Jörga Haidera. Tentoraz lovil v jeho vodách politický samorast Hans-Peter Martin, ktorému sa podarilo zmobilizovať voličov vďaka jednoduchému faktoru - závisti. "Obaja sú z historického hľadiska kométy vďačiace za úspech debatám pri výčapnom pulte," napísal denník Presse o paralele medzi Haiderom a Martinom. Bývalý redaktor týždenníka Spiegel, nezávislý poslanec EP, pranieroval v novinových článkoch, že namiesto seriózneho systému sa jeho kolegovia pokúšajú o stále nové balíky privilégií, pričom sa uchýlil ku kontroverzným metódam. Jeho občianska kandidátka skončila na treťom mieste napriek rekordne nízkemu rozpočtu a v europarlamente získal dve miesta. "Sociálni demokrati zvíťazili, ale Martin vyhral," titulkoval výsledky volieb liberálny denník Standard.
Druhým momentom, ktorý si včera všimli komentátori, je návrat voličov k dvom veľkým stranám - sociálnej demokracii a ľudovcom. Výsledky eurovolieb by podľa nich mohli byť teda aj dobrým základom pre spoluprácu na vládnej úrovni. Do úvahy podľa Standardu prichádza aj koalícia so Zelenými.
Šéf ľudoveckého parlamentného klubu Wilhelm Molterer pre televíznu stanicu ORF pripustil, že situácia nebude pre ich koaličného partnera jednoduchá. Do problémov FPÖ sa však miešať nechcel. Ľudovci sa snažia upokojiť situácia a bagatelizovať vládnu krízu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 14:28