StoryEditor

SaS Slovensko má radu veriteľov

24.07.2002, 00:00

Súhlas s návrhom správcu konkurznej podstaty dlžníka SaS Slovensko na speňaženie majetku spoločnosti so vznikom trojčlennej rady veriteľov a ustanovením pomocného správcu konkurznej podstaty, vyslovili včera v Košiciach veritelia tejto skrachovanej košickej nebankovej spoločnosti, prevádzkujúcej do vyhlásenia konkurzu na jej majetok v apríli 2002 po Slovensku i v Českej republike aj sieť záložní. Rada veriteľov bude dohliadať na činnosť správcu konkurznej podstaty a má výrazné schvaľovacie právomoci pri predaji a speňažovaní majetku. Na neverejnej schôdzi sa zišlo asi 500 bývalých klientov SaS Slovensko, ktorí sa spolu s ďalšími takmer 4 400 veriteľmi prihlásili na Krajskom súde (KS) v Košiciach v zákonom predpísanej lehote o vyrovnanie svojich pohľadávok.
Správca SaS Bohdan Benedik včera novinárom povedal, že eviduje pohľadávky veriteľov voči SaS za 637,5 mil. Sk a v prípade, ak sa dodrží plán speňažovania majetku, na čo sú podľa neho vytvorené predpoklady, mal by disponovať dostatkom financií na uspokojenie veriteľov SaS Slovensko. Značnú časť majetku navrhuje speňažiť okamžite, financie z predaja sústrediť na účte, zúročiť a vyrovnať pohľadávky veriteľov. Povedal, že v súčasnosti je na účte úpadcu vyše 35 mil. Sk z priebežného vymáhania pohľadávok, eviduje ďalšie pohľadávky firmy za vyše 907 mil. Sk a disponuje aj hnuteľným a hmotným investičným majetkom (17 osobných áut, zlaté kovy a výpočtovú techniku), čo však bližšie finančne nešpecifikoval. V konkurznej podstate a v pláne speňaženie správcu je aj 333 mil. Sk nedobytných pohľadávok, o ktorých sa rozhodlo už v iných konkurzoch.
Košický KS už informoval, že v zákonom stanovenej lehote do 17. júla si nárok voči úpadcovi uplatnilo 4 892 veriteľov. B. Benedik včera doplnil, že zatiaľ preskúmal asi 4 000 prihlášok, pričom dosiaľ uznal vyše 14 mil. Sk zápočtov. Niektoré vzájomné zápočty (za takmer 8 mil. Sk) však neuznal. Prieskumné pojednávanie by sa malo podľa neho uskutočniť v septembri alebo októbri. Správca ďalej potvrdil, že bývalý majiteľ SaS Slovensko M. Soboľ predal sieť záložní za 100 mil. Sk. Dodal, že k tomu došlo za hodnotu pohľadávok pred podaním návrhu na konkurz, pričom úlohou osobitného správcu, prípadne ekonóma, ustanoveného Radou veriteľov SaS Slovensko, bude preskúmať účtovníctvo úpadcu a zistiť spôsob použitia týchto financií, ale aj primeranosť ceny za záložne. Správca preskúma všetky zmluvy v lehote štyroch rokov pred vyhlásením konkurzu.
Ako už HN informovali, návrh na začatie konkurzného konania na majetok SaS Slovensko podal 8. apríla tohto roku majiteľ spoločnosti Miroslav Soboľ. V ten deň centrála košickej firmy uzavrela pre klientov aj ekonomické oddelenie. S vyplácaním vkladov prestala ešte 22. apríla 2002, výnosy nevyplácala od 25. apríla. O štyri dni neskôr KS v Košiciach ustanovil za predbežného správcu SaS Slovensko košického advokáta B. Benedika. SaS Slovensko ponúkala podľa údajov Asociácie správcovských spoločností 13,3-percentné úročenie. Okrem tohto poskytovala svojim klientom aj pôžičky s asi 1,6-percentným úrokom mesačne.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
18. apríl 2024 20:01