StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

11.04.2003, 00:00
Frankfurter Allgemeine Zeitung
Český prezident Václav Klaus pred návštevou Nemecka poskytol rozhovor pre denník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Odmietol spoločnú zahraničnú politiku Európskej únie a varoval pred budovaním únie ako protiváhy USA. "Neakceptujem dilemu, že je nevyhnutné stáť na strane či už Američanov, Nemcov alebo Francúzov. Ja zastávam český postoj. Len ten, kto nemá pevný bod, sa musí zavesiť na niekoho druhého," uviedol Klaus, podľa ktorého by bolo nebezpečné, keby podobné stanoviská mali viesť k urýchleniu európskeho zjednocovania. "Nepotrebujeme zjednocovanie politiky, ale mnohorakosť ideí, nápadov v oblasti zahraničnej politiky... Musíme posilniť transatlantickú os, nie vyhľadávať konfrontácie. Nepotrebujem konfrontáciu so Spojenými štátmi, jednoducho -- raz s americkou politikou súhlasím, inokedy nie. To je všetko." Klaus zdôraznil, že aj napriek zdaniu nemal a ani nemá nič proti spolupráci v rámci Vyšehradskej štvorky. Je však proti prázdnym, bezobsažným zoskupeniam a iniciatívam, ale aj proti formálnym stretnutiam prezidentov na tom či onom hrade. Uprednostňuje stretnutia s konkrétnym obsahom, po ktorých zostanú konkrétne výsledky. (Európsku zahraničnú politiku nepotrebujem, 10. 4.)

Guardian
Americko-britský úspech v Iraku je veľmi pôsobivý. Oslobodenie Iraku nesmie viesť ani k vnútornej destabilizácii, ani k vykorisťovaniu. Spojenci teraz musia splniť predvojnové sľuby o obnove a pomoci Iraku a Amerika Georgea Busha musí pochopiť, že ani prípad Iraku ešte nedokazuje, že má právo aj v budúcnosti viesť podobné preventívne, jednostranné a v podstate ilegálne vojny. Niektorí Arabi mylne považujú udalosti ostatných dní za porážku Arabov a moslimov. Aj keď nemajú žiadny dôvod na to, aby milovali Saddáma Husajna, lídri Iránu a Sýrie, alebo dokonca aj Líbye a Severnej Kórey, sa z jeho pádu trasú. Táto bezprecedentná ukážka americkej útočnej sily vysiela zastrašujúci signál. Ktovie, ktorou cestou sa tanky Abrams vydajú nabudúce? Nad tým, či bude rekonštrukcia Iraku úspešná, visí totiž obrovské "keby". (Po páde, editorial, 10. 4.)

Predchádzajúci monitor
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 12:27