StoryEditor

Zlato bolo na hranici 400 dolárov

17.08.2004, 00:00
V uplynulom týždni sa so zlatom na newyorskej burze NYMEX obchodovalo v pásme 393,3 až 401,3 dolárov za trojskú uncu. V úvode týždňa sa cena pohybovala v pomerne úzkom pásme, v strede týždňa trhy zaznamenali pokles a v závere obchodovania trh skorigoval a mierne sa posilnil.

V uplynulom týždni sa so zlatom na newyorskej burze NYMEX obchodovalo v pásme 393,3 až 401,3 dolára za trojskú uncu. V úvode týždňa sa cena pohybovala v pomerne úzkom pásme, v strede týždňa trhy zaznamenali pokles a v závere obchodovania trh skorigoval a mierne sa posilnil.
Na konci vlaňajšieho týždňa zaznamenal žltý kov nárast ceny a zatvoril len 20 centov pod 400-dolárovou hranicou. V pondelok sa zlato a drahé kovy oslabovali a znižovali tak svoje zisky, ktoré zaznamenali v závere predchádzajúceho týždňa po zverejnení slabých čísel z amerického trhu práce. Investori zaujali vyčkávacie pozície pred zverejnením dôležitých fundamentálnych správ. Pozornosť trhu sa sústredila na zasadnutie Fedu, hrubý domáci produkt v Nemecku a stav maloobchodných tržieb v USA. Trh otvoril na úrovni 400 dolárov a obchodovanie prebiehalo v úzkom pásme 220 dolárov. Trh narazil na podporu 398,5 dolára, odkiaľ sa v závere obchodovania odrazil k zatváracej cene 400,7 dolára za uncu. Utorkové obchodovanie prebiehalo v podobnom duchu a trh sa pokojne pohyboval v 2,8-bodovom, teda 280-dolárovom rozpätí. Ak sa cena zlata zvýši o dolár, na jednom futures kontrakte investor zarobí sto dolárov. Zlato, striebro a platina sa pred očakávaným zvýšením úrokových sadzieb v Spojených štátoch mierne posilnili. Podporu našli v oslabujúcom sa americkom dolári, ktorý sa oproti euru znehodnotil na skoro trojtýždňové minimum. Z najnižšej úrovne za posledné dva týždne vzrástla aj cena medi. Červený kov tak profitoval zo zverejnenia 15,5 % nárastu priemyselnej produkcie v Číne.
V stredu sa zlato výraznejšie oslabilo. Trh otvoril skokom na úrovni 396,7 a zanechal za sebou otvorenú medzeru, keď najvyššia denná hodnota dosiahla cenu 397,7 dolára. Pokles našiel svoje dno na úrovni 393,3 dolára a táto hodnota ostala aj týždenným minimom. Od tejto úrovne sa cena v závere obchodovania odrazila k zatváracej úrovni 395,5 dolára za uncu. Ani vo štvrtok sa zlatu a drahým kovom aj napriek zvyšujúcim sa geopolitickým rizikám nedarilo. Zlato a striebro boli pod tlakom stabilnejšieho amerického dolára. Posilneniu sa zlata bránili predaje žltého kovu zo strany investičných fondov.
Úvod piatkovej seanse sa niesol v negatívnom duchu. Pod tlakom stabilnejšieho amerického dolára sa mierne oslabilo zlato, striebro aj platina. Klesla aj cena medi. Dôvodom bolo zrušenie avizovaného štrajku v najväčšej mexickej bani na meď. Na trhu so zlatom investori zaznamenali denné minimum 393,5 dolára, ale táto hranica pokles zastavila už tretí deň za sebou. Od dna sa cena odrazila a vzostup bol zastavený až ďalšou technickou úrovňou 400 dolárov. Po dosiahnutí denného maxima 399,5 dolára trh skorigoval k týždennej zatváracej cene 398,9 dolára za trojskú uncu.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
25. apríl 2024 12:05