StoryEditor

Mína v parlamente

29.10.2002, 23:00

Na úvod druhej schôdze NR SR, ktorá sa začne 5. novembra, môže opäť vybuchnúť mína, nastražená v zákone o rokovacom poriadku -- nastupovanie náhradníkov. Prvý raz sa tento problém objavil v roku 1998, keď po odchode poslancov na posty ministrov a štátnych tajomníkov stratila koalícia väčšinu, opoziční poslanci sa neprezentovali a parlament bol neschopný uznášať sa a nedokázal schváliť ani program schôdze. Pripomíname, že vtedy koalícia disponovala ústavnou väčšinou, a napriek tomu si užila dosť posmechu a výsmechu z opozičných lavíc. Situáciu vtedy nakoniec vyriešila Slovenská národná strana (SNS) -- jej poslanci sa napokon prihlásili ako prítomní, čím sa NR SR opäť pohla z miesta. O to hrozivejšie je to v tomto roku, keď je prevaha len troch hlasov.
Tentoraz by sa -- aspoň podľa vyjadrenia predsedu NR SR Pavla Hrušovského -- tieto problémy nemali opakovať. Začiatok schôdze teda prebehne dôstojne. Poslanecký klub strany Smer nebude robiť obštrukcie, pretože, ako tvrdí predseda strany Robert Fico, ide o štandardnú stranu a ako taká sa bude správať. Lenže ostatné ostré vyjadrenia R. Fica na adresu vládnej koalície naznačujú, že situácia sa predsa len môže zmeniť. Ospravedlnenie by sa našlo v podobe protestu proti úmyslu kabinetu predložiť v skrátenom legislatívnom konaní sériu zákonov, ktoré sú opravami noriem, schválených v štedrom predvolebnom období. Niečo podobné už viac-menej naznačil predseda poslaneckého klubu HZDS-ĽS Tibor Cabaj. Podľa neho sú tieto zákony a požadovaný spôsob ich prerokúvania "závažným problémom" 2. schôdze NR SR. Hnutie preto rozhodne o svojom ďalšom postupe až 4. novembra, čo mierne relativizuje tvrdenie P. Hrušovského o predbežnej dohode s HZDS-ĽS o neblokovaní schôdze. A podobne tesne pred začiatkom rokovania sa rozhodnú aj poslanci za KSS.
Bohužiaľ, nedá sa teda úplne vylúčiť, že k slovu dôjde "núdzové riešenie". To spočíva v rotačnom princípe: niekoľkí ministri, ktorí boli pôvodne zvolení za poslancov, podajú demisiu, prípadne ich parlament odvolá, vrátia sa do parlamentu a odhlasujú program, ktorého prvým bodom bude nastúpenie náhradníkov. Vzápätí ministri parlament opäť opustia a ujmú sa (po formálnom vymenovaní prezidentom) svojich funkcií. Že ide o postup, ktorý je v podstate komický a trápny, netreba pripomínať, rovnako ako to, že nepridá na prestíži ani "rotujúcim" ministrom, ani poslancom, ani samotnej NR SR (ktorá má už aj tak nie najlepšiu reputáciu). Trápnosť zvyšuje fakt, že o tomto probléme sa vedelo minimálne štyri roky a nič sa nepodniklo na jeho odstránenie. Systémovým riešením by mala byť novela rokovacieho poriadku, a nie neisté dohody koalície s opozíciou. Vládna funkcia aj poslanecký mandát sú predsa len o niečom inom ako trafika, ktorá môže každý druhý deň meniť majiteľa. Alebo by niečím iným mali byť.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 00:36