StoryEditor

Irán láka kaspické firmy

11.10.2002, 00:00

Irán vyzval pred niekoľkými dňami kaspických producentov ropy, aby svoje produkty transportovali cez jeho územie, napriek hospodárskym sankciám USA na túto blízkovýchodnú krajinu.
Ako vyhlásil riaditeľ oddelenia pre kaspické záležitosti pri iránskom ministerstve energetiky Mahmúd Chagání, Irán uprednostňuje ekonomiku pred politikou. "Zlatá brána z Kaspického mora do Perzského zálivu je otvorená," povedal M. Chagání a prisľúbil, že spoločnosti ťažiace ropu v oblasti Kaspického mora sa môžu spoľahnúť, že ich produkcia bude bez problémov dodaná na medzinárodné trhy.
Jeden z kľúčových štátov v tejto oblasti, Kazachstan, je vnútrozemským štátom a dostať ropu na svetové trhy je preň problém už od roku 1991, keď sa rozpadol Sovietsky zväz. Transport ropy z Kaspického mora cez Irán je pritom najkratšia, a zároveň najlacnejšia trasa. Túto možnosť však zablokovali ekonomické sankcie, ktoré na Irán uvalili Spojené štáty. Sankcie spoločne s neistým vnútropolitickým vývojom v ázijskej krajine a spory o rozdelenie Kaspického mora však ropné firmy pôsobiace v Kazachstane od iránskej cesty odrádzajú.
Minulý mesiac sa, navyše, začali práce na výstavbe ropovodu z Azerbajdžanu pri Kaspickom mori cez Gruzínsko do Turecka. Ropovod s rozpočtom niekoľko miliárd dolárov by sa vyhol Iránu, ako aj Rusku. Alternatívna cesta má silnú podporu Spojených štátov, ktoré by rady získavali kaspickú ropu bez toho, aby boli v prípade jej transportu závislé od Iránu alebo Ruska. Kaspické more má totiž väčšie ropné rezervy ako, napríklad, Severné more a podľa ropných analytikov USA nebudú chcieť dovoliť, aby sa v prípade výstavby nesmierne drahého ropovodu (cez Gruzínsko) využívala iránska trasa.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 22:01