StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

26.09.2002, 00:00

Právo
Pri súdení komunistických predákov sa české súdy až príliš často dostávajú do pozície amerického prezidenta zo starej anekdoty: spoločne so šéfom sovietskych komunistov zastrelil na love medveďa. Dohodli sa, že o koži rozhodnú ráno. A pýta sa po raňajkách prezident svojho náprotivku: Čo urobíme s tou kožou? S akou kožou? Predsa z medveďa. Z akého medveďa? No išli sme predsa na lov? Išli. Zastrelili sme medveďa? Zastrelili. Stiahli sme z neho kožu? Stiahli. Čo s tou kožou urobíme? S akou kožou? Koža jednoducho nebola. A taktiež nebola okupácia zo šesťdesiateho ôsmeho, nebola kolaborácia, nikto nikoho nepozval, nikto s nikým nekolaboroval, nikto nikoho odnikiaľ nevyhadzoval, nebola ničivá normalizácia. Boli len dejiny, ako poznamenal nezabudnuteľný Milouš Jakeš. Najhoršie je, že má pravdu. Dejiny súd súdiť nemôže. A ich tvorcov podľa vtedy planých zákonov by dnes neodsúdil žiadny súd na svete. Či možno uveriť, že by Milouš Jakeš či Jozef Lenárt ohrozovali socialistické zriadenie? Oni ho každým záchvevom svojho tela a každou myšlienkou, ak nejaká prišla, upevňovali. Kolaborácia s okupantmi a devastácia národnej podstaty k tomu patrili ako detský zadok na nočník.
(Aká koža?, Jiří Hanák, 25. 9.)

MF Dnes
Komunisti odchádzajú zo súdu oslobodení. "Aké prekvapenie!", môžu zvolať azda iba naivky. V Československu bolo pred rokom 1989 jeden a pol milióna komunistov. Prirátajte k tomu rodinných príslušníkov. To je silná vrstva ľudí a nikto nemohol očakávať, že všetci zmiznú bez stopy. Tvrdenie, že naraz budú všetky manželské zväzky za 40 rokov neplatné, je úsmevné. Asi rovnako, ako tvrdenie súdruhov, že im nemožno dokázať vlastizradu, pretože oni predsa nikdy nechceli rozvracať socializmus. Len čo Havel odíde z Hradu, mali by ho zavrieť, pretože on podľa vtedy platných zákonov socializmus s chuťou rozvracal. Prečo sa tak nestane? Z toho istého dôvodu, prečo nezavreli členov politbyra. Nie je to realistické. V tieni procesu so starčekmi z politbyra zostáva iný problém. Kde sú všetci tí štyridsiatnici a päťdesiatnici, ktorí v kobkách ŠtB "otriasali" telom a dušou nevinných ľudí? Chodia medzi nami a nič sa im nestane. Pritom ich vina je preukázateľnejšia než abstraktná vlastizrada.
(To Havel rozvracal republiku!, Jan Jandourek, 25. 9.)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 10:19