StoryEditor

Prispôsobí sa vodičovi

28.06.2004, 00:00

Vývojové snahy automobilky Peugeot neobchádzajú ani sféru úžitkových automobilov. A tak prichádza na trh Peugeot Expert s novým vzhľadom. Ten charakterizujú svetlomety s čírym sklom, v ktorých sú združené smerovky. Vďaka zmenenému nárazníku s integrovanými hmlovkami a kapote s pozdĺžnymi prelismi pôsobí celé vozidlo mohutnejšie. Nová maska pripomína Boxera, inovovaného v roku 2002.
Pridaním ochranných prvkov na boky a zadné krídlové dvere sa Expert zaradil medzi vozidlá veľmi dobre chránené pred drobnými poškodeniami. V interiéri príjemne prekvapia komfortné sedadlá (aj v druhom a treťom rade), ktoré majú predĺžené sedáky (o 1 -- 5 cm) a vyššie operadlá (až o 9,5 cm). Zosilnené bočnice lepšie držia telo vodiča i ďalších cestujúcich. Oproti starému typu tohto auta si vodič môže svoje sedadlo posunúť v rozpätí 22 cm, teda o 5 cm viac ako dosiaľ. Ak je predné sedadlo dvojmiestne, v operadle stredného sedadla je zabudovaný stolík.
Peugeot Expert sa dodáva s piatimi rôznymi motormi, pričom jeden je benzínový, ďalší atmosférický dieselový a tri majú pod kapotou moderný diesel HDi. Benzínový agregát (dvojliter so štyrmi valcami) má výkon 100 kW (136 k). Disponuje krútiacim momentom 190 Nm. Naftové motory HDi majú takisto objem dva litre, avšak krútiaci moment až 215, 250 a 270 Nm. To všetko pri 1750 otáčkach.
Slovenskú premiéru absolvoval Expert na autosalóne v Bratislave. Zaujal okrem iného inteligentnou automatickou (sekvenčnou) prevodovkou, ktorá sa priebežne prispôsobuje jazdnému štýlu vodiča. Počítač prevodovky vyberá z 9 postupov preraďovania rýchlostí ten, ktorý čo najviac zodpovedá danej situácii.
Osobitnú príťažlivosť si Expert vydobyl aj vďaka mimoriadnemu úložnému priestoru a ľahkej ovládateľnosti. Najobľúbenejšia je verzia furgon, ktorá má na celkovej výrobe podiel 84,8 %. Uprednostňujú ho najmä živnostníci a z agregátov sa až 87 percent zákazníkov prikláňa k dieselovému agregátu. V Európe sa zaradil na šiestu priečku vo svojom segmente, pričom mimo Francúzska je najviac obľúbený vo Veľkej Británii a v Španielsku.

menuLevel = 2, menuRoute = style/autospektrum, menuAlias = autospektrum, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 00:21