StoryEditor

Stavebné sporenie pre občanov od 1. januára 2003

15.01.2003, 23:00

Od 1. 1. 2003 je účinný zákon č. 677/2002 Z. z. ostatná novela zákona č. 310/1992 Zb. o stavebnom sporení. Účelom stavebného sporenia je financovanie bytových potrieb z účelovo vytvorených finančných prostriedkov vo fonde stavebného sporenia. Fond stavebného sporenia tvoria: vklady od účastníkov stavebného sporenia, úroky, príspevky zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky, splátky úverov, iné zdroje.

Stavebným sporením sa rozumie:
a) prijímanie vkladov od stavebných sporiteľov,
b) poskytovanie úverov stavebným sporiteľom.
Stavebné sporenie môže vykonávať len banka založená ako akciová spoločnosť, ktorej bolo vydané povolenie pôsobiť ako banka a ak predmetom jej činnosti je stavebné sporenie. Stavebná sporiteľňa je povinná určiť úrokové sadzby vkladov a úrokové sadzby stavebných úverov tak, aby rozdiel medzi nimi bol najviac 3 %. Úrokové sadzby vkladov a úrokové sadzby stavebných úverov počas trvania zmluvy o stavebnom sporení nemožno zmeniť.

Stavebným sporiteľom môže byť:
a) fyzická osoba s trvalým pobytom na území Slovenskej republiky, ktorá uzatvorí so stavebnou sporiteľňou zmluvu o stavebnom sporení alebo v ktorej prospech je uzatvorená zmluva o stavebnom sporení,
b) právnická osoba so sídlom na území Slovenskej republiky alebo fyzická osoba -- podnikateľ s trvalým pobytom na území Slovenskej republiky, ktorá uzatvorí so stavebnou sporiteľňou zmluvu o stavebnom sporení.

MF SR vykonáva štátny dozor
Štátny dozor nad dodržiavaním podmienok poskytovania štátnej prémie vykonáva Ministerstvo financií SR. Ministerstvo je oprávnené vyžadovať od stavebnej sporiteľne všetky podklady na kontrolu hospodárenia s prostriedkami fondu stavebného sporenia. Ak ministerstvo pri výkone štátneho dozoru zistí nedostatky spočívajúce v nedodržaní podmienok poskytnutia štátnej prémie stavebnou sporiteľňou, uloží stavebnej sporiteľni povinnosť vrátiť sumu vo výške neoprávnene použitej štátnej prémie do štátneho rozpočtu. Okrem toho ministerstvo môže uložiť stavebnej sporiteľni podľa závažnosti porušenia povinnosti a dĺžky trvania protiprávneho stavu pokutu až do výšky dvojnásobku neoprávnene použitej sumy štátnej prémie. Táto pokuta je príjmom štátneho rozpočtu.

Centrálna evidencia zmlúv
Centrálnu evidenciu zmlúv o stavebnom sporení uzatvorených stavebnými sporiteľmi uvedenými v ustanovení § 4 písm. a) zákona zabezpečuje ministerstvo na účely sledovania oprávnenosti nárokov stavebných sporiteľov na štátnu prémiu.

Povinnosť sporiteľní
Stavebné sporiteľne sú povinné mesačne vždy do desiatich dní po uplynutí kalendárneho mesiaca poskytovať ministerstvu tieto údaje:
a) rodné číslo stavebného sporiteľa,
b) číslo zmluvy o stavebnom sporení,
c) dátum uzatvorenia a zrušenia zmluvy o stavebnom sporení,
d) vyhlásenie o uplatnení nároku na poskytnutie štátnej prémie. Polročne vždy do desiatich dní po uplynutí polroka predkladať ministerstvu údaje o nárokoch na štátnu prémiu za uplynulý polrok. Ministerstvo potvrdzuje správnosť údajov priebežne a prípadné nezrovnalosti oznámi príslušnej stavebnej sporiteľni. Stavebné sporenie vykonáva stavebná sporiteľňa na základe ňou vydaných zásad schválených Národnou bankou Slovenska po dohode s ministerstvom, ktoré musia obsahovať najmä:
a) druhy stavebného sporenia a podmienky uzatvárania zmlúv,
b) zloženie fondu stavebného sporenia, postup a lehoty pri poskytovaní stavebného úveru, podmienky a predpoklady poskytnutia stavebného úveru,
c) postup a lehoty pri usporiadaní vkladov zo zmlúv o stavebnom sporení,
d) spôsob ochrany stavebného sporiteľa v prípade zastavenia činnosti stavebnej sporiteľne alebo pri odobratí povolenia na jej činnosť,
e) podmienky poskytovania stavebných úverov za komerčných podmienok.

Povinné obsahové náležitosti zmluvy o stavebnom sporení sú:
a) výška a časová postupnosť vkladov stavebného sporiteľa,
b) úrokové sadzby vkladov a stavebných úverov,
c) podmienky poskytnutia stavebných úverov, postup pri určení poradia poskytnutia stavebných úverov, ako aj podmienky a postup pri výplate vkladov,
d) spôsob zabezpečenia pohľadávok zo stavebných úverov,
e) podmienky, za ktorých môže byť zmluva o stavebnom sporení rozdelená alebo zlúčená s inou zmluvou, zvýšená alebo znížená cieľová suma (§ 8 ods. 1 zákona) a z toho vyplývajúce poskytnutie stavebného úveru,
f) podmienky, za ktorých možno vykonať prevod práv a povinností vyplývajúcich zo zmluvy o stavebnom sporení,
g) podmienky, za ktorých možno od zmluvy odstúpiť,
h) vyhlásenie sporiteľa, či v rámci tejto zmluvy si uplatňuje nárok na poskytnutie štátnej prémie.
Zmluvy o stavebnom sporení môžu obsahovať i ďalšie dohodnuté náležitosti. Stavebné sporenie vzniká uzatvorením zmluvy medzi stavebným sporiteľom a stavebnou sporiteľňou na zmluvne dohodnutú sumu.

Cieľová suma sa skladá:
a) z vkladov od stavebného sporiteľa,
b) z úrokov,
c) zo štátnej prémie,
d) zo stavebného úveru,
e) z iných zdrojov. Po splnení zmluvne dohodnutých podmienok má stavebný sporiteľ nárok na pridelenie stavebného úveru.

Stavebný sporiteľ môže:
a) uplatniť nárok na stavebný úver,
b) vklad vybrať a použiť ho bez nároku na stavebný úver,
c) sporiť ďalej. Zmluvu o stavebnom sporení s právnickou osobou alebo fyzickou osobou -- podnikateľom možno uzatvoriť, len ak podiel cieľových súm, na ktoré sú uzatvorené zmluvy o stavebnom sporení s právnickými osobami alebo fyzickými osobami -- podnikateľmi,
a) v jednom kalendárnom roku neprevyšuje 5 % z cieľových súm, na ktoré sú uzatvorené všetky zmluvy o stavebnom sporení v príslušnom kalendárnom roku, alebo
b) ktorým nevznikol nárok na stavebný úver, neprevyšuje 10 % zo súčtu cieľových súm, pri ktorých ešte nevznikol nárok na pridelenie stavebného úveru splnením všetkých zmluvne dohodnutých podmienok, a cieľových súm, pri ktorých nárok na stavebný úver vznikol, ale nebol uplatnený. Stavebný sporiteľ získa stavebný úver, ak dodrží zmluvne dohodnuté podmienky stavebného sporenia a spĺňa podmienky návratnosti stavebného úveru. Výška stavebného úveru sa rovná rozdielu medzi cieľovou sumou a vkladmi sporiteľa, vrátane úrokov, štátnych prémií, ak sa poskytnú (§ 10 ods. 1 zákona), a iných zdrojov.

Štátna prémia
Štátna prémia sa poskytuje stavebnému sporiteľovi podľa ustanovenia § 4 písm. a) zákona. Nárok stavebného sporiteľa na štátnu prémiu voči štátnemu rozpočtu uplatňuje stavebná sporiteľňa. Štátna prémia sa určuje vo výške 20 % ročného vkladu, najviac v sume určenej zákonom o štátnom rozpočte na príslušný rozpočtový rok. Ročným vkladom sa na účely tohto zákona rozumie súhrn vkladov stavebného sporiteľa podľa ustanovenia § 1 ods. 2 písm. a) a vkladov v prospech stavebného sporiteľa od iných fyzických osôb a právnických osôb podľa ustanovenia § 1 ods. 2 písm. e) v kalendárnom roku. Štátna prémia sa poskytuje stavebnému sporiteľovi každoročne počas trvania sporenia na jednu zmluvu o stavebnom sporení. Ak stavebný sporiteľ uzatvorí viac zmlúv o stavebnom sporení, štátna prémia sa poskytne na tú zmluvu, o ktorej to písomne vyhlási. Ak toto vyhlásenie obsahujú viaceré zmluvy v jednom roku, stavebný sporiteľ stráca nárok na štátnu prémiu za tento rok zo všetkých zmlúv. V prípade, ak sa v priebehu kalendárneho roku ukončí platnosť zmluvy a stavebný sporiteľ uzatvorí novú zmluvu o stavebnom sporení, môže uplatniť nárok na štátnu prémiu na novú zmluvu v prípade, ak na predchádzajúcu zmluvu v tom roku nevznikol nárok na štátnu prémiu. Ak vznikne nárok na štátnu prémiu zo zmluvy o stavebnom sporení zrušenej v priebehu kalendárneho roku a zároveň vznikne nárok na štátnu prémiu na novú zmluvu o stavebnom sporení uzavretú v priebehu tohto kalendárneho roku, výška štátnej prémie nesmie presiahnuť 20 % z ročných vkladov oboch zmlúv, najviac však sumu určenú zákonom o štátnom rozpočte na príslušný rozpočtový rok. Nárok na štátnu prémiu zaniká, ak stavebný sporiteľ nedodrží podmienky na poskytnutie štátnej prémie ustanovené týmto zákonom alebo dohodnuté v zmluve o stavebnom sporení.

Nárok na štátnu prémiu nezaniká:
a) ak stavebný sporiteľ zruší zmluvu o stavebnom sporení v čase od dvoch do šiestich rokov od jej uzatvorenia a prostriedky získané stavebným sporením preukázateľne použije na účely uvedené v ustanovení § 11 ods. 1, t. j. cieľovú sumu použije na financovanie bytových potrieb (stavebný účel),
b) ak stavebný sporiteľ neuplatní nárok na stavebný úver po šiestich rokoch od uzatvorenia zmluvy o stavebnom sporení,
c) ak dôjde k zrušeniu zmluvy v dôsledku smrti alebo invalidity stavebného sporiteľa.
Stavebná sporiteľňa je povinná písomne uplatniť nárok na štátnu prémiu za príslušný kalendárny polrok do desiatich dní po uplynutí príslušného polroka. Ministerstvo poskytuje polročne prostriedky na štátnu prémiu, a to do 25 kalendárnych dní od uplatnenia nároku na štátnu prémiu stavebnou sporiteľňou za predchádzajúci polrok. Stavebná sporiteľňa pripíše zodpovedajúcu časť ročnej štátnej prémie na účet stavebného sporiteľa po získaní prostriedkov zo štátneho rozpočtu najneskôr do desiatich dní.
Štátna prémia pripísaná na účet stavebného sporiteľa sa úročí rovnako ako vklady stavebného sporiteľa; stavebná sporiteľňa je povinná viesť štátnu prémiu na účte stavebného sporiteľa osobitne.

Stavebná sporiteľňa zodpovedá za:
a) včasné uplatnenie nároku na štátnu prémiu,
b) správne vyčíslenie výšky štátnej prémie,
c) zúčtovanie preddavkov štátnej prémie,
d) vrátenie štátnej prémie do štátneho rozpočtu do jedného mesiaca od zistenia, že stavebný sporiteľ nedodržal podmienky na poskytnutie štátnej prémie.

Cieľovú sumu, ak jej súčasťou je aj poskytnutý stavebný úver, môže stavebný sporiteľ použiť na financovanie bytových potrieb v Slovenskej republike (stavebný účel), a to na:
a) nadobudnutie vlastníctva bytu, rodinného domu alebo bytového domu,
b) výstavbu, prístavbu, nadstavbu, vstavbu alebo na stavebné úpravy rodinného domu alebo bytového domu alebo na stavebné úpravy bytu,
c) modernizáciu bytu, bytového domu alebo rodinného domu alebo na udržiavacie práce na nich,
d) nadobudnutie vlastníctva stavebného pozemku na účel výstavby rodinného domu alebo bytového domu,
e) nadobudnutie vlastníctva pozemku, na ktorom sa už nachádza rodinný dom alebo bytový dom,
f) nadobudnutie vlastníctva nebytových priestorov v bytovom dome na účel prestavby nebytových priestorov na byt,
g) prestavbu nebytových priestorov na byt,
h) úhradu podielu bytovému družstvu na účel nadobudnutia bytu,
i) úhradu záväzkov súvisiacich s účelmi uvedenými v písmenách a) až h).
Stavebným účelom pre stavebných sporiteľov podľa ustanovenia § 4 písm. a) nie je financovanie verejných rozvodových sietí plynu, vody, elektriny, kanalizácie a iných verejných dopravných a technických vybavení územia, ktorých stavebníkom je právnická osoba. Stavebný sporiteľ podľa ustanovenia § 4 písm. b) (právnická osoba alebo fyzická osoba -- podnikateľ) nemôže cieľovú sumu, ak jej súčasťou je aj poskytnutý stavebný úver, použiť na nadobudnutie vlastníctva bytu alebo rodinného domu, na výstavbu, prístavbu, nadstavbu alebo na stavebné úpravy rodinného domu, modernizáciu bytu alebo rodinného domu, na nadobudnutie vlastníctva pozemku, na ktorom stojí rodinný dom, a na účely uvedené v odseku 1 písm. h) a i) ustanovenia § 11 zákona. Záväzky stavebných sporiteľov vyplývajúce z poskytnutia stavebného úveru musia byť zabezpečené podľa osobitných predpisov. Stavebné sporiteľne sú povinné prispôsobiť zásady stavebného sporenia a všeobecné obchodné podmienky s ustanoveniami ostatnej novely zákona do 28. februára 2003.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 16:40