StoryEditor

Čo to je alergia?

20.02.2002, 23:00

Alergia je jedným z prejavov patologického pôsobenia imunitných mechanizmov. Predovšetkým imunitný systém alergika nie je schopný rozlišovať škodlivé látky od neškodných pre náš organizmus. Niekedy sa v slangu používa výraz, že alergia je hystériou imunity.
Termín alergia (allos ergos) znamená zmenená reakcia. Pochádza od viedenského detského lekára Clemensa von Pirqueta, ktorý ako prvý predpokladal protilátkovú odpoveď.
U nás sa pojem alergia používa veľmi často. Najčastejšie sa spája s príchodom jari, keď sa celá príroda oblieka do krásneho jarného šatu, plná nového života, kvetov, krásnych zelených lúk a my na uliciach stretávame každého tretieho človeka s červenými, opuchnutými a uslzenými očami, s kýchaním, nádchou či inými prejavmi alergie.
Na alergie trpia ľudia od nepamäti. My sa o nich dozvedáme len zo zachovaných písomností. Výskyt alergií však kedysi nebol taký vysoký, ako v posledných desaťročiach. S nárastom alergických ochorení samozrejme stúpajú aj vedomosti o ich mechanizmoch, možnostiach diagnostiky a liečby.

Alergia zdražuje medicínu

Nárast alergických ochorení má aj významný odraz v nákladoch na diagnostiku a liečbu. Natíska sa praktická otázka: čo je príčinou nárastu alergií?
Na túto otázku nie je jednoduchá odpoveď. Faktorov je viac. Jedným je tzv. vrodená dispozícia. Pri štúdiu rodinného výskytu alergií sa potvrdilo, že asi polovica detí s alergickými prejavmi má rodičov s alergiou. V ambulanciách máme veľmi často starých rodičov, potom vnúčatká a následne sa doplnia aj rodičia. Nie vždy sú tie isté prejavy alergie u všetkých členov rodiny. Ale ak majú obaja rodičia napr. astmu, je veľmi pravdepodobné, že dieťa ju bude mať tiež.
Ďalšou nespornou príčinou nárastu alergických ochorení sú zmenené životné podmienky. Dominuje tu znečistené životné prostredie, ktoré na jednej strane poškodzuje imunitný systém a na druhej strane obklopuje človeka veľkým množstvom neprirodzených látok, ako sú napr. farbivá, lieky, herbicídy, konzervanciá, výfukové plyny alebo aj produkty rozpadu týchto látok. Zmenený imunitný systém následne dáva aj zmenenú odpoveď v podobe alergických prejavov.
Nie je nezávažný aj spôsob nášho života. Aglomerácia obyvateľstva, sedavý spôsob života, málo pohybu a stravovacie návyky úzko súvisia s výskytom alergických ochorení. Samozrejme, príroda, ovplyvnená pôsobením uvedených faktorov sa bráni systémom ty mne ja tebe ...
Ako vidíte, alergické ochorenia sú výsledkom multifaktoriálneho pôsobenia, v ktorom hrajú úlohu vrodené vlastnosti každého z nás, ale takisto aj celé naše životné prostredie, ktoré sa navzájom ovplyvňujú.

Čo prináša jar...
Vráťme sa k alergickým prejavom, ktoré nás v najbližšom čase očakávajú -- sennej nádche odborne nazývanej sezónnej alergickej rinitíde a konjunktivitíde (nádcha a zápal očných spojoviek). Veľmi zriedkavo je zápal spojoviek bez nádchy a opačne. V našich zemepisných pomeroch už koncom januára, februára a marca, teda ledva čo sa slniečko ukáže na oblohe, ponáhľa sa lieska, jelša a breza rozkvitnúť, a -- u citlivých jedincov sa okamžite objavia príznaky alergie.
Postupne kvitnú stromy, trávy, byliny a príznaky tak u mnohých alergií s rôznou intenzitou trvajú až do jesene. Od najľahších prejavov, ako je svrbenie slizníc, až po najťažší prejav alergie -- bronchiálnu astmu.
Čo robiť pri príznakoch?
Keď sa objavia príznaky, je potrebné vyhľadať lekára a dodržiavať jeho rady. Nie vždy je to hneď odborný lekár. Najprv treba vyhľadať lekára primárnej starostlivosti, ktorý poukáže postihnutého k odbornému lekárovi -- alergológovi, ten pacienta vyšetrí, stanoví správnu diagnózu a nasleduje liečebný postup.
V liečbe sa v prvom rade treba vyhýbať pobytu vo voľnej prírode počas aktívnej vegetácie, denne sa ihneď po príchode domov celý, vrátane vlasov, osprchovať chladnejšou vodou. Nevetrať priamo spálňu len cez druhú miestnosť a pod.
Po prevencii sú na rade lieky, najmä antihistaminiká, ktoré blokujú alergickú reakciu, sú aplikované či už celkove alebo len lokálne do očí alebo do nosa.
Najdôležitejšie v liečbe alergických chorôb je podávanie špecifických alergénových vakcín, ktoré sú doteraz jedinou preventívnou liečbou ktorá rieši príčinu alergie. Táto liečba je riadená alergológom -- imunológom cielene podľa kožných testov. Liečba je rozpísaná a je dlhodobá, najmenej 3-ročná. Je preto veľmi náročná pre oboch partnerov v liečebnom procese (pacient -- lekár). Vyžaduje veľkú dávku trpezlivosti od oboch, ale efekt liečby je často výborný.
Pre krátkosť času o iných závažných alergických prejavoch sa nedá na tomto mieste písať. Za zmienku vari stojí tzv. skrížená alergia rastlín a ovocia, najčastejšie jablko -- breza, lieska, jelša, lieskový orech a späť jablko. Kôstkové ovocia -- jablko so slivkou, čerešňou a broskyňou. Zdá sa, že najmenej skríženej alergie je s hruškou. Čo sa týka prejavov skríženej alergie, najčastejšie je to nepríjemný pocit v dutine ústnej s opuchom slizníc a svrbením, niekedy porucha hltania a žihľavkou. Niekedy môže byť postihnutý celý zažívací trakt.
Je preto dôležité nekonzumovať v tomto období uvedené ovocia. Toto všetko sa pacient od lekára dozvie pri vyšetrení v alergologickej ambulancii.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/kvalita-zivota, menuAlias = kvalita-zivota, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
23. apríl 2024 15:03