StoryEditor

Ľudovci robia všetko pre to, aby aj po voľbách zostali najsilnejšou frakciou

07.04.2004, 00:00
Spory v najsilnejšej skupine v Európskom parlamente EPP-ED (frakcia ľudovcov a európskych demokratov) sa nekončia. Najprv sa odchodom vyhrážali britskí konzervatívci Michaela Howarda.

A tak bol šéf EPP-ED Hans-Gert Pöttering nútený urobiť ústupky, čím britskí euroskeptici získali väčšiu politickú slobodu a jeden z ôsmich postov podpredsedu frakcie. "Zmeny, na ktorých sme sa dohodli znamenajú, že skupina je teraz pripravená na rozširovanie únie a na výzvy, ktorým budeme čeliť v júnových voľbách do europarlamentu," vyhlásil Pöttering. Len udržanie britských členov vo frakcii totiž EPP-ED zaručí pozíciu najsilnejšej skupiny aj po voľbách.
Teraz však vystúpením z frakcie hrozí desiatka ľudoveckých poslancov práve kvôli spornej dohode s britskými konzervatívcami, ktorí získali právo presadzovať svoje vlastné (euroskeptické) názory na európsku ústavu a inštitucionálne otázky.
Taliansky poslanec Guido Bodrato, Francúz Jean-Louis Bourlanges, Belgičan Gérand Deprez a Portugalčan Concepcio Ferrer v spoločnom vyhlásení uviedli, že "modifikácie (stanov frakcie) sú neakceptovateľné, keďže poškodzujú politickú koherenciu skupiny a udeľujú preferenčné zaobchádzanie s jej euroskeptickými členmi". Frakcia podľa nich smeruje k vytvoreniu akejsi dvojhlavej skupiny, pričom euroskeptici a horliví stúpenci európskej integrácie sa dostanú na rovnakú úroveň.
Kompatibilitu nového štatútu s parlamentnými pravidlami pritom kritizovali európski socialisti (PES). "Táto dohoda urobila z frakcie EPP-ED akúsi technickú skupinu, keď povolila spojenectvo medzi jej tradičnými členmi a konzervatívcami," uviedol predseda socialistov Enrique Baron Crespó.
Ľudovci tak v podstate otvorili svoje dvere euroskeptickým stranám vrátane českej ODS, s cieľom zvýšiť počet svojich členov pred voľbami do parlamentu. Britskí konzervatívci sú pritom už tradične vnímaní ako škvrna v tvrdom európskom federalistickom jadre.
Za spoluprácu so stranami, ktoré majú rezervovaný postoj k hlbšej európskej integrácii, sa pri hlasovaní o zmene štatútu vyslovilo 170 poslancov, proti bolo desať a pätnásť sa hlasovania zdržalo. Proti nebol žiaden nemecký poslanec, hoci ešte pred mesiacom niekoľko desiatok nemeckých kresťanských demokratov malo k spolupráci s ODS výhrady. "Povedzme si to takto," komentoval situáciu nemenovaný zdroj EPP pre internetový server EUobserver. "Takmer tri štvrtiny skupiny si povedali o.k., Hans-Gert urob dohodu a nechaj o nej hlasovať. I keď nie je dôvod na radosť".
Niektorí z poslancov si to však po hlasovaní zrejme rozmysleli. Najsilnejšia opozícia zaznela zo strany francúzskych a belgických poslancov a aj preto francúzska UDF (Únia pre francúzsku demokraciu) uvažuje o rozchode s EPP a vytvorení nového stredopravého zoskupenia so silnou proeurópskou platformou. Šéf UDF Fran#231#ois Bayrou teraz rokuje s liberálmi Grahama Watsona a predsedom Európskej komisie Romanom Prodim o formáte, ktorý by táto skupina mala mať.
Ani niektorí zarytí euroskeptici z radov britských konzervatívcov nie sú spokojní s dohodou a varujú, že sa po júnových voľbách nevrátia do EPP-ED.
A tak napriek enormnej snahe Pötteringa o udržanie celej frakcie pokope je výsledok neistý a sila frakcie sa zrejme ukáže až po júnových voľbách do Európskeho parlamentu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 19:00