StoryEditor

Šanca na mier v Perzskom zálive už iba fiktívna

16.03.2003, 23:00

  • Po celom svete protestovali proti vojne
    Bezpečnostná rada OSN sa dnes zíde na mimoriadnom zasadnutí a rozhodne o prípadnej novej rezolúcii. Pôjde o posledný pokus odzbrojiť Saddáma Husajna. Bez ohľadu nato, prezident USA George W. Bush zdôraznil, že OSN bude zohrávať pri vybudovaní povojnového Iraku bez Saddáma svoju rolu. "Dúfam, že v pondelok urobí OSN to, čo má. Ak nie, musíme zistiť ako zabezpečiť, aby OSN pracovala lepšie," dodal.
    Iracký prezident Saddám Husajn v promptnej reakcii zdôraznil: "Je veľkým klamstvom, ak niekto tvrdí, že Irak stále má zakázané zbrane" a obvinil USA, že sa stavajú do pozície samozvaného sudcu sveta. Zábery Saddáma pred skupinou vojenských dôstojníkov odvysielala iracká štátna televízia, informovala britská tlačová agentúra Reuters. "Irak sa pripravuje na vojnu ako by sa mala začať už o hodinu," vyhlásil iracký minister zahraničných vecí.
    Minister zahraničných vecí Colin Powell dal včera Bagdadu ešte nádej, že k vojne nemusí dôjsť, ale vskutku minimálnu -- iba ak sa iracký vodca Saddám Husajn a jeho najbližší spolupracovníci vzdajú moci. Nová schôdzka Bezpečnostnej rady OSN podľa jeho vyjadrenia pre televíziu CNN nie je potrebná. Šéf americkej diplomacie Colin Powell zároveň varoval novinárov, ktorí ešte stále zostali v Iraku, aby zvážili svoj odchod z krajiny nielen pre možný útok, ale aj pre nebezpečenstvo, že ich Husajn zajme ako rukojemníkov. "Myslím si, že je to v Bagdade nebezpečné a každý, či už je to novinár, inšpektor alebo niekto iný, by mal zvážiť, či nenadišiel čas odísť," vyhlásil v programe CNN Late Edition. Títo ľudia by podľa jeho osobnej mienky mali odcestovať alebo sa aspoň na svoj odchod z krajiny pripraviť. Americký viceprezident Dick Cheney v rozhovore pre televíziu NBC zdôraznil, že dodatočný odklad nevyrieši spor s irackým vodcom Saddámom Husajnom, ktorý naďalej ignoruje medzinárodné požiadavky, aby sa vzdal svojich zbraní masového ničenia. "Je pre nás ťažké veriť, že 30 alebo 60 ďalších dní niečo zmení... Blížime sa k bodu, kde ďalší odklad nepomôže nikomu, iba Saddámovi Husajnovi... Niet pochybností, že sme blízko konca diplomatického úsilia," pokračoval Cheney. "Evidentne prezident bude musieť v najbližších dňoch urobiť veľmi, veľmi ťažké a významné rozhodnutie," dodal.
    Saddám sa zo všetkých síl snaží odvrátiť vojnu a preto pozval šéfov zbrojných inšpektorov OSN Hansa Blixa a Mohameda El Baradeia na návštevu Bagdadu v "čo možno najskoršom vhodnom termíne" s cieľom vystupňovať spoluprácu v nedoriešených otázkach odzbrojenia. Uviedlo to iracké ministerstvo zahraničných vecí.

  • menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
    19. apríl 2024 02:59