StoryEditor

Výsledky dánskeho predsedníctva

07.01.2003, 23:00

Dánsko počas svojho šesťmesačného predsedania v Európskej únii úspešne zavŕšilo prístupové rokovania s krajinami strednej a východnej Európy uchádzajúcimi sa o vstup do Európskej únie. V napätej atmosfére na decembrovom historickom summite únie v Kodani sa však okrem financovania rozšírenia európska pätnástka dohodla aj na plnej liberalizácii trhu s energiami, spoločnom európskom nebi či nových pravidlách bezpečnosti potravín. Dánsko sformovalo výsledky dosiahnuté počas svojho predsedníctva do piatich oblastí:
-- Od Kodane po Kodaň: 16. apríla 2003 podpíšu členské krajiny Európskej únie a úspešní uchádzači prístupové zmluvy. Z desiatich kandidátskych krajín sa 1. mája 2004 stanú plnoprávni členovia Európskej únie.
-- Sloboda, bezpečnosť a spravodlivosť: posilnenie nástrojov únie v boji proti terorizmu vnútri aj mimo územia členských krajín, schválenie nariadenia Dublin II. o azylovej a imigračnej politike a posilnenie kontroly vonkajších hraníc únie.
-- Udržateľný rozvoj: dohoda o plnej liberalizácii trhu s elektrickou energiou a plynom do roku 2004 pre podniky a do roku 2007 pre obyvateľov, rozhodujúci impulz na akčný plán o finančných službách, schválenie projektu spoločného európskeho neba, modernizácia pravidiel hospodárskej súťaže, dohoda o softvérových patentoch.
-- Bezpečnosť potravín: prijatie nových pravidiel o označovaní potravinových produktov, zákaz používania hormónov v živočíšnej produkcii, dohoda o politike geneticky modifikovaných organizmov, odštartovanie strednodobého hodnotenia Spoločnej poľnohospodárskej politiky, schválenie reformnej politiky pre rybolovov.
-- Globálna zodpovednosť: Dohoda o návrhu takzvanej mierovej cestovnej mapy na Blízkom východe, spoločný postoj Európskej únie pri riešení irackého konfliktu, vyriešenie otázky Kaliningradu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 20:24