StoryEditor

Obranná technika na výstave v Paríži

19.06.2002, 00:00
V Paríži sa v pondelok začala výstava pozemnej a protivzdušnej obrannej techniky Eurosatory 2002. V pavilóne DMD Trade má premiéru viacúčelové pancierové vozidlo AMV, ktoré je spoločným produktom spoločnosti Detec, a. s., a Rheinmetall Landsysteme Kassel (RLK).

Východiskovou bázou vozidla AMV bol Aligator. Modifikácia AMV je prispôsobená požiadavkám a normám NATO s možnosťou doplnenia o rôzne nadstavby. Zmluvu o spoločnom vývoji uzatvorila spoločnosť Detec, a. s., so spoločnosťou RLK v roku 2000. Ak dôjde k jeho výrobe, bude sa vozidlová časť vyrábať na Slovensku a nadstavby a integrácia sa majú robiť v Nemecku. Prototyp AMV je spoločným vlastníctvom oboch zmluvných partnerov, na predaj hotových výrobkov je potrebný súhlas oboch strán. RLK sa podieľal na jeho vývoji 50 percentami nákladov. "AMV je v porovnaní s podobnými vozidlami iných výrobcov modernejšie, odolnejšie, dosahuje vyššiu rýchlosť a pláva," povedal prezident DMD holdingu Ivan Šubrt. Marketingová koncepcia na jeho predaj sa pripravuje. Predpokladá sa, že každý z partnerov sa bude orientovať na tie teritóriá, kde má lepšie kontakty a väčšie skúsenosti. Účastníkom združenia, ktoré financovalo vývoj Aligatora, bude platiť spoločnosť Detec tzv. poplatky z dedičných dielov podľa výsledkov rozboru, ktorý robí Ústav súdneho inžinierstva SR.
Na Eurosatory 2002 vystavuje v stánku DMD rôzne druhy munície aj ZVS holding Dubnica nad Váhom, DMD Mobiltec predstavuje mostný tank MT 72 a modernizovaný tank T 72. PPS Detva holding sa prezentuje maketou Tatrapanu ZTS Dubnica nad Váhom a maketou húfnice Zuzana.
Výstava potrvá do zajtra a zúčastňuje sa na nej vyše 800 vystavovateľov z 39 krajín zo všetkých kontinentov. Z celkového počtu tvoria domáce, francúzske firmy 35 %, z ostatnej západnej Európy ich je 38 %, zo Severnej Ameriky 12 %, strednej a z východnej Európy vyše sedem.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 05:49