StoryEditor

Šéfovia CIA, FBI a NSA o 11. septembri

20.06.2002, 00:00
Autor:
TASRTASR
Šéfovia amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI), Ústrednej spravodajskej služby (CIA) a Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) v noci na včera informovali komisiu Kongresu o vyšetrovaní teroristických útokov na USA z 11. septembra, ako aj vlastných nedostatkoch pri zhromažďovaní údajov. Riaditeľ FBI Robert Mueller, šéf CIA George Tenet a direktor NSA Michael V. Hayden sa spoločne objavili pred kongresovou komisiou vyšetrujúcou udalosti z 11. septembra. Výsluch bol neverejný.
Predseda senátnej komisie pre spravodajskú službu demokrat Bob Graham a člen komisie, alabamský republikán Richard Shelby, po ukončení výsluchov povedali, že chýb sa dopustili všetky tri agentúry. Shelby napríklad vyhlásil, že by bolo "veľmi užitočné", ak by NSA niektoré správy jednoducho prekladala. Komisia sa však neuzniesla na tom, či sa dalo útokom predísť, ak by agentúry neurobili toľko chýb. Podľa Grahama navyše FBI a CIA vykazujú pokrok vo vzájomnej komunikácii a ako príklad uviedol minulomesačné zatknutie Joseho Padillu, Američana podozrivého z prípravy atentátu tzv. špinavou bombou. Hovorkyňa republikána Douga Bereutera povedala, že tento výsluch "položil dôležitý základ na skúmanie nedostatkov a chýb pred 11. septembrom, čo povedie k odporúčaniam na zlepšenie ochrany občanov USA". Komisia strávila prvé dva týždne vyšetrovania zbieraním informácií o amerických protiteroristických aktivitách od 80. rokov a o vzostupe teroristickej siete Usámu bin Ládina.

Prítomnosť šéfov jednotlivých agentúr kongresmanom umožnila ísť k jadru problému: zhodnotiť fakty o 11. septembri, ktoré spravodajské a právne prekážky vtedy existovali a ako ich odstrániť. Členovia komisie kritizovali FBI a CIA za neschopnosť sledovať stopy, ktoré ich potenciálne mohli doviesť k únoscom ešte pred 11. septembrom. Medzi ďalšie chyby napr. zaradili, že ústredia FBI a CIA zamietli agresívny výsluch Zacariasa Moussaouiho, ktorého zadržali mesiac pred útokmi. Zadržaný teraz čelí obvineniam z účasti na bin Ládinovom sprisahaní.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 22:17