StoryEditor

Pri podnikaní nepodceňujte riziko

30.09.2003, 00:00

Pravdepodobne ste už vo svojom okolí videli lokálne úspešný podnik. Najprv predával počítače, potom počítače a niečo, potom takmer všetko a dnes -- nepredáva nič. Neexistuje. Podnikateľ nedokázal včas reagovať na vznikajúce riziko, ba čo viac, veľa z nich je presvedčených o tom, že tieto situácie sa týkajú iba tých druhých.
Manažéri na všetkých úrovniach riadenia, majitelia firiem, predstavitelia orgánov verejnej správy a topmanažmentu dostávajú pre zvládanie problémov spojených s rizikom v podnikaní dobrú pomôcku -- publikáciu Řízení rizik (Grada 2003), ktorej obaja autori sú vysokoškolskí učitelia. Jeden z nich (V. Smejkal) je súdny znalec na bezpečnosť informačných systémov a internetu, druhý (K. Rais) má za sebou aj činnosť na viacerých európskych univerzitách -- Taliansko, Poľsko, Veľká Británia.
V publikácii autori rozoberajú rôzne druhy podnikateľských rizík (ekonomické, investičné, právne, informačné). Riziko je slovo talianskeho pôvodu a znamená úskalie, ktorému sa museli lode vyhnúť. A takým úskalím je to, že podnikateľský subjekt prechádza z času na čas zmenou. Tá zvyšuje riziko negatívneho vývoja, na ktoré je potrebné patrične reagovať. Preto by podľa autorov vedúci pracovníci firmy mali byť majstri správnych reakcií na zmeny. Preto v prvých kapitolách opisujú život podniku, kritické momenty pri budovaní úspešnej firmy, charakteristické znaky úspešnej firmy, organizačné štruktúry, relevantné okolie firmy a model zmien vo firme a vzniku rizika.
Na riziko sa dá reagovať rôzne. Nemusíme reagovať vôbec, môžeme sa snažiť riziko zredukovať alebo preniesť časť rizika na iný ekonomický subjekt. Teda osobitne cenná je 5. kapitola, v ktorej sú tieto metódy (napr. hedging, lízing, factoring, akreditív, akontácia a iné) opísané. Prirodzene, že riziká na iný subjekt môže preniesť iba ten, kto je ekonomicky silnejší. Politické tlaky ponechávajú mimo úvahy. Informatívne spomínajú aj niektoré metódy operačného výskumu, použiteľné pri riadení rizika (lineárne programovanie, sieťová analýza) a prognózovanie.
Zvlášť kvalitne je spracovaná kapitola o súvislostiach investičného rozhodovania a rizika. Dôležité je, že okrem klasických prístupov k finančnej analýze (aj v prípade krízy v podniku) sa autori zaoberajú aj použitím genetických algoritmov a umelých neurónových sietí. Problémové štúdie sú vhodným doplnkom teoretických úvah. Nechýbajú ani kapitoly venované riziku z hľadiska práva a plánovania počas krízového stavu. Problematika rôznych aspektov bezpečnosti informácií a utajených skutočností je v dostatočnej šírke rozvedená v časti Riziko a informácie. Registru ARES v SR zodpovedá Register ekonomických subjektov (živnostenský a obchodný).
Mnohými ilustratívnymi príkladmi, grafmi a diagramami sa kniha stáva zrozumiteľnou aj pre teoreticky menej zdatného čitateľa. Je dôležité si všimnúť, že opisované riziká a metódy ich riadenia sa dajú zovšeobecniť aj na nepodnikateľské subjekty, napríklad na riziká pri riadení územných samosprávnych celkov všetkých úrovní.
Publikácia zapĺňa v jazykovo dostupnej literatúre medzeru syntetizujúceho pohľadu na problematiku rizík v ekonomickej sfére.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 23:05