StoryEditor

Indická vláda využije priazeň okamihu

14.01.2004, 23:00

Hinduistická nacionalistická strana BJP (Bharatiya Janata Party), ktorá je v Indii v súčasnosti pri moci, sa rozhodla využiť priaznivý okamih a ešte do apríla mieni vyhlásiť nové parlamentné voľby v tejto druhej najľudnatejšej krajine sveta. Majú umožniť, aby terajší premiér Atal Bíhárí Vádžpéjí zotrval vo funkcii i ďalších päť rokov.
Príslušné rozhodnutie padlo na celoštátnej straníckej konferencii. Predseda strany Venkajah Najdu uviedol, že to bude svojho druhu referendum o rozvoji prudko rastúcej indickej ekonomiky. Súčasne chce ústredná indická vláda žať plody z najnovšieho uvoľnenia vzťahov s Pakistanom. Ako je známe, len pred niekoľkými dňami obletela svet prekvapujúca správa, že obaja juhoázijskí rivali si na budúci mesiac zasadnú za rokovací stôl. Predmetom rozhovorov budú vzájomné vzťahy v celej ich šírke, t. j. vrátane otázky rozdeleného Kašmíru.
"Chceme, aby sa India do roku 2020 stala rozvinutou krajinou. S čerstvým mandátom budeme môcť v našom snažení napredovať efektívnejšie," povedal Najdu.
Doterajšie výsledky indického hospodárstva sú nanajvýš presvedčivé. Vo fiškálnom roku, ktorý sa skončí 31. marca, má hospodársky rast dosiahnuť 7 až 8 percent, čo z Indie robí jednu z najprudšie sa rozvíjajúcich ekonomík sveta. "Naše hospodárstvo stojí pred ďalším skokom," sľubuje aj minister financií Jaswan Singh. Podpornú funkciu by malo zohrať ďalší zníženie daní a pokles najvyšších colných sadzieb na priemyselné výrobky až o tretinu, t. j. na 20 percent.
To, kto však napokon získa kontrolu nad Dolnou snemovňou indického parlamentu - ktorá má 543 kresiel - však podľa názoru komentárov bude závisieť predovšetkým od schopnosti víťaza utvoriť koalíciu. V tej dnešnej, ktorá nesie názov Národná demokratická aliancia, je pod vedením BJP združených až 17 subjektov. Aktivizoval sa však aj opozičný Indický národný kongres, ktorý pritiahol k sebe niektoré sekulárne strany a strany, zastávajúce záujmy nižších indických kást.
Jeho hovorca Džajpál Reddy uviedol, že Indický národný kongres sa k "ekonomickému rekordu" stavia kriticky. Argumentuje tým, že súčasná vládna hospodárska politika nevytvorila ani nové pracovné miesta, ani nikomu neprospela, okrem dillíjskej "koktailovej spoločnosti". Podľa jeho názoru robustnému rastu ekonomiky pomohli skôr výdatné monzúnové dažde ako nejaké zásadné ekonomické zmeny.
Ak by Vádžpejí vo voľbách vyhral, bol by prvým politikom mimo Indického národného kongresu, ktorý vo funkcii premiéra zotrval viac ako päť rokov. Nedávno vyhlásil, že mier s Pakistanom chce uzavrieť ešte kým bude vo funkcii.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 23:57