StoryEditor

Centrálny informačný systém funguje rok

11.01.2004, 23:00

Celý rok už funguje Centrálny informačný systém (CIS) Notárskej komory SR. Tvorí ho niekoľko notárskych centrálnych registrov, ktoré notárom zveril zákon alebo iný všeobecne záväzný právny predpis (Notársky alebo Kancelársky poriadok). Registre majú charakter verejného zoznamu v elektronickej podobe. Každý doň môže nahliadnuť a zistiť dôležité informácie na súkromné účely, ale aj podnikanie. Vstupovať do registra možno zo všetkých notárskych úradov. Sú poprepájané a môžu zo svojho pracoviska vstupovať do systému, nahliadať doň, zapisovať a vyberať záznamy. Nahliadať do systému možno aj cez internet, a to cez webovú stránku www.notar.sk.
Navrhovaná novela Notárskeho poriadku by sa mala dotknúť aj CIS-u. Komora by podľa novely mala bez zbytočného odkladu informovať rezort spravodlivosti o podstatných otázkach týkajúcich sa jeho vedenia a minimálne raz za tri mesiace by mala vypracúvať správu o jeho prevádzke a o zmenách v ňom. Komora pritom zodpovedá za škodu, ktorú spôsobí porušením povinností pri prevádzke CIS-u. Ak ministerstvo zistí nedostatky, nariadi komore vykonať opatrenia na zabezpečenie nápravy, ktoré musia byť vykonané do jedného mesiaca od doručenia výzvy. Predstavitelia komory však rozhorčene konštatujú, že kto pozná fungovanie elektronických informačných systémov, vie, že každý takýto systém má nedostatky. "Má ich systém za 10 miliónov, ale aj systém za miliardu, pričom sú vždy inej kategórie a rozsahu. Informačný systém, ktorý nemá nedostatky, neexistuje. Je však stále potrebné pracovať na zdokonaľovaní informačného systému a zvyšovaní jeho bezpečnosti, čo sa aj deje," tvrdia predstavitelia Notárskej komory.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 03:00