StoryEditor

V komunálnych voľbách politická príslušnosť nerozhoduje

21.11.2002, 23:00

Začiatkom októbra 2002 bolo rozhodnutých určite sa zúčastniť na komunálnych voľbách 54 % občanov, skôr sa zúčastniť ako nezúčastniť na voľbách 24 %, určite sa nechcú zúčastniť na voľbách 4 % oslovených a 8 % deklarovalo, že sa na nich skôr nezúčastní ako zúčastní. Vyplynulo to zo zisťovania Ústavu pre výskum verejnej mienky ŠÚ SR v dňoch 1. až 10. októbra.
Určite sa zúčastniť na voľbách boli rozhodnutí vo väčšej miere oproti celoslovenskému priemeru občania z najstarších vekových skupín -- 50- až 59- (61 %) a 60- a viacroční (59 %), maďarskej národnosti (65 %), respondenti s vysokoškolským vzdelaním (69 %), podnikatelia (65 %) a najmä obyvatelia najmenších obcí s menej ako 2-tisíc a s 2- až 10-tisíc obyvateľmi (po 59 %). Z hľadiska politických sympatií sú určite sa zúčastniť na voľbách v najväčšej miere rozhodnutí voliči SMK (75 %), SNS, SDĽ (po 71 %), SDKÚ (69 %), HZDS (67 %), Smeru (59 %) a KDH (58 %). Vyššia účasť ako v celoslovenskom súbore bola zaznamenaná v Banskobystrickom (63 %) a Trnavskom (60 %) kraji, naopak nižšia v Bratislavskom (49 %), Žilinskom (50 %), Prešovskom (51 %) a Košickom (52 %) kraji. Svoje rozhodnutie určite sa nezúčastniť na komunálnych voľbách uvádzali vo väčšej miere v porovnaní s celoslovenským súborom opýtaní z miest s 50- až 100-tisíc obyvateľmi (9 %), občania strednej generácie vo veku 30 až 39 rokov, nekvalifikovaní robotníci a nezamestnaní (po 7%).
Výsledky októbrového zisťovania do veľkej miery potvrdili skutočnosť, že väčšinový volebný systém, prostredníctvom ktorého sa komunálne voľby uskutočnia, zvýhodňuje predovšetkým osobnostnú stránku kandidátov, nie ich politickú príslušnosť. Takmer tri pätiny občanov (57 %) totiž považujú pri výbere z kandidátov na starostov obcí a poslancov zastupiteľstiev za najdôležitejšie doterajšie pracovné výsledky kandidáta, 37 % doterajšie pôsobenie kandidáta v komunálnej politike a pre 32 % bude dôležitým faktorom volebný program kandidátov. Príslušnosť kandidáta k politickej strane považuje za dôležitý faktor svojho rozhodovania pri výbere len 15 % občanov a len 9 % respondentov sa v prieskume vyjadrilo, že ich zaujíma doterajšie pôsobenie kandidáta v politike na celoslovenskej úrovni.
S prácou doterajších poslancov obecných, respektíve mestských zastupiteľstiev, sú v celoslovenskom súbore spokojné takmer dve pätiny občanov (39 %), 54 % respondentov sa vyjadrilo, že s ich prácou v uplynulom funkčnom období nie sú spokojní a 7 % oslovených nevedelo posúdiť činnosť poslancov svojich zastupiteľstiev. Spokojnosť s prácou poslancov obecných, respektíve mestských zastupiteľstiev, vyjadrovali vo väčšej miere v porovnaní s priemerom za celoslovenský súbor občania maďarskej národnosti (50 %), oslovení s vysokoškolským vzdelaním (49 %), podnikatelia (44 %), respondenti z najmenších obcí s menej ako 2-tisíc obyvateľmi (48 %) a z hľadiska krajov najmä obyvatelia Nitrianskeho (46 %) a Žilinského (45 %) kraja. V menšej miere ako je celoslovenský priemer vyjadrovali spokojnosť s prácou poslancov obecných, respektíve mestských parlamentov nezamestnaní (32 %), občania z miest s 10- až 50-tisíc obyvateľmi (26 %) a obyvatelia Nitrianskeho (33 %) a Trnavského (34 %) kraja. Občania nespokojní s prácou poslancov obecných, respektíve mestských zastupiteľstiev v uplynulom štvorročnom období sú výraznejšie zastúpení v porovnaní s celoslovenským súborom medzi nezamestnanými (61 %), respondentmi z miest s 10- až 50-tisíc obyvateľmi (68 %) a oslovenými žijúcimi v Trnavskom (62 %) a Trenčianskom (61 %) kraji. V menšej miere nespokojnosť s prácou poslancov deklarovali 18- až 24-roční (48 %), občania maďarskej národnosti (46 %), vysokoškolsky vzdelaní (45 %), respondenti z miest s menej ako 2-tisíc obyvateľmi (47 %) a oslovení z Nitrianskeho kraja (47 %). S prácou starostu, respektíve primátora obce vyjadrila dva mesiace pred voľbami nových najvyšších predstaviteľov slovenských obcí a miest spokojnosť v celoslovenskom súbore takmer polovica respondentov (47 %). Nespokojných s prácou starostu, respektíve primátora, bolo začiatkom októbra 49 % oslovených, 4 % opýtaných nevedeli zhodnotiť jeho činnosť v uplynulom období.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podnikanie-a-demokracia, menuAlias = podnikanie-a-demokracia, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 00:53