StoryEditor

Zasadanie WTO v Mexiku sa skončilo neúspechom

16.09.2003, 00:00
S veľkou nádejou očakávaný summit Svetovej obchodnej organizácie v mexickom Cancúne sa nakoniec skončil neúspechom po opätovných nezhodách medzi bohatými a chudobnými štátmi.

S veľkou nádejou očakávaný summit Svetovej obchodnej organizácie v mexickom Cancúne sa nakoniec skončil neúspechom po opätovných nezhodách medzi bohatými a chudobnými štátmi. Šéf WTO Supačaj Paničkpakdi pritom v prvý deň rokovaní varoval, že výsledok tohto summitu bude kľúčový pre celú svetovú ekonomiku a obchod.
Očakávané štyri dni rokovaní sa však zmenili na štyri dni sporov, na záver ktorých chudobné štáty sveta dali najavo rozčarovanie nad neochotou priemyselne najmocnejších krajín znížiť masívne dotácie pre svojich farmárov. Group 21, ktorá zahŕňa okrem iných aj Čínu, Indiu a Brazíliu, vyzvala v Cancúne na úplné zrušenie dotácií pre farmárov v bohatých krajinách, ktoré, ako jej členovia uviedli, blokujú prístup najchudobnejších krajín na medzinárodné trhy.

Večný spor

Podľa G21 bohaté štáty dotujú svojich farmárov sumou 320 mld. USD ročne, čo je šesťnásobok sumy, akou prispievajú v rámci pomoci najchudobnejším krajinám sveta.
Na zasadnutí došlo aj k vážnejšej roztržke, keď charitatívna organizácia Action Aid obvinila USA a Európsku úniu, že v úsilí presadiť si svoje záujmy sa snažia vplyvnú G21 rôznymi aktivitami rozbiť. Ako uviedla britská BBC, organizácia obvinila priamo obchodného zástupcu USA Roberta Zoellicka, že členské štáty podpláca obchodnými výhodami, ak z G21 vystúpia. Takéto výhody podľa Action Aid ponúkol Kostarike, Salvadoru či Guatemale, čo však USA ostro odmietli. Je však faktom, že do G21 plánujú v blízkom čase vstúpiť ďalšie krajiny a vďaka tomu sa čoskoro môžu misky váh vo WTO posunúť v prospech chudobnejších štátov, čo EÚ a USA nebude vyhovovať. Už v Cancúne Čína, Brazília a India dokázali byť prvýkrát tvrdou protiváhou nepomerne bohatším USA a EÚ.
Washington a Brusel súhlasili s určitou reformou dotácií, ich návrhy však boli zamietnuté ako nedostatočné. Hospodársky slabšie štáty odmietli aj ďalší návrh EÚ, a to liberalizáciu v oblasti zahraničných investícií, ktoré by podľa chudobnejších štátov otvorili ich priemysel zahraničným nadnárodným spoločnostiam.

Mínus pre svetovú ekonomiku

Ďalší neúspech rokovaní o svetovom obchode bude znamenať vážny úder svetovej ekonomike, ktorá sa ostatné dva roky stále pohybuje na okraji recesie. Obchod bol kľúčovou hybnou silou hospodárstva po skončení 2. svetovej vojny a podľa Svetovej banky, ktorá uviedla, že je ochotná poskytnúť chudobným krajinách pomoc vo forme ďalších 800 mil. USD ročne, by dohoda mohla dostať spod hranice chudoby 144 mil. ľudí. Hlavnou príčinou kolapsu rozhovorov však podľa Zoellicka boli príliš veľké názorové rozdiely jednotlivých štátov a túto priepasť nebolo možné prekonať. Chudobné krajiny však problém neúspechu vidia inde. Podľa ugandského delegáta sú za tento výsledok zodpovedné bohaté krajiny, ktoré "vždy (na svetových fórach) presadzujú najskôr svoje záujmy". Rovnaký názor má aj minister obchodu Malajzie Rafidáh Azíz, ktorý uviedol, že bohaté štáty "žiadajú veci, ktoré iné krajiny nie sú schopné splniť".

Cieľ EÚ sa vzďaľuje

Neúspech rokovaní v Cancúne však nezasadil úder iba svetovej ekonomike, ale podľa agentúry Reuters aj samotnej Európskej únii a hlavne jej komisárovi obchodu Pascalovi Lamymu, ktorý bol jedným z architektov terajšieho kola rokovaní o obchode z katarskej Dohy. Summit v Cancúne ho mal doviesť do konca, s čím sa počítalo na záver budúceho roka. Teraz sa rozhovory o svetovom obchode opäť posunú na neurčito a prerobí na tom hlavne EÚ, ktorá sa od mája 2004 rozšíri o ďalších desať krajín. Rokovania WTO boli totiž jedným z kľúčových bodov, ktoré mali podporiť rozvoj únie do takej miery, aby sa splnil jej cieľ, že do roku 2010 sa stane najkonkurencieschopnejšou oblasťou na svete. EÚ totiž dnes v hospodárskom raste zaostáva tak za USA, ako aj za Japonskom, ktoré roky zápasilo so stagnáciou.

Kľúčové sporné body počas rokovania WTO v Kankúne
Dotácie pre farmárov v bohatých krajinách sveta
Prístup krajín k zahraničným investorom
Normy v oblasti protimonopolných zákonov
Väčšia transparentnosť pri udeľovaní štátnych zákaziek, čo by zvýšilo šance zahraničných firiem vstúpiť do štátneho sektora
Zjednodušenie v obchodovaní, napríklad v oblasti vybavovania na colniciach

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 23:29