StoryEditor

Novela zrovnoprávňuje poľovnícke zväzy

12.11.2003, 23:00

V novele zákona o poľovníctve, ktorú vypracovalo ministerstvo pôdohospodárstva, už nefiguruje prioritné postavenie Slovenského poľovníckeho zväzu, ostatné poľovnícke organizácie by tak voči nemu získali rovnoprávne postavenie.
Minister pôdohospodárstva Zsolt Simon novelu stiahol z rokovania legislatívnej rady. Podľa vyjadrenia hovorkyne rezortu Kataríny Czajlikovej preto, že dostatočne nereagovala na zmeny, ktoré nastanú v štátnej správe od januára budúceho roka. Ide najmä o jasné definovanie kompetencií dozoru štátnej správy. Upravená novela má byť predložená na rokovanie kabinetu v priebehu niekoľkých týždňov.
Od novely sa očakáva zásadná zmena obhospodarovania lesov oproti platnému zákonu. Má zaviesť veľkoplošné obhospodarovanie poľovníckych revírov na základe koncepcie Výskumného ústavu lesníckeho vo Zvolene. Ďalší okruh zmien zabezpečuje prijatie medzinárodných dohovorov a európskych smerníc. S ministerstvom životného prostredia dospel rezort pôdohospodárstva k dohode, ktorá umožňuje zachovať tradičné slovenské spôsoby lovu pri rešpektovaní európskych predpisov. Veľkú polemiku vyvolala liberalizácia nájomného za poľovný revír. "Podľa našej analýzy nikde v okolitých krajinách nemajú striktne stanovený cenník poplatkov, aký sme mali na Slovensku od roku 1993. Odvtedy sa nevalorizoval, a tak ťažko vysvetliť vlastníkovi, prečo dostane za hektár 15 korún, keď má šancu získať viac," povedal Olajec. Vysvetlil, že návrh vyžaduje, aby sa pri prenájme revírov na štátnej pôde uplatňovalo výberové konanie. V ostatných prípadoch sa cena stanoví dohodou medzi vlastníkom a užívateľom revíru. Liberalizácia poplatkov za prenájom revíru nemusí znamenať ich zvýšenie. Nájomné môžu poľovníci hradiť nielen finančne, ale aj v naturálnej forme, ba prenájom môže byť aj bezplatný.
Prezident Slovenského poľovníckeho zväzu Marián Lipka považuje novelu za nedôslednú. "Napríklad rakúsky zákon má 200 paragrafov a slovenský 40, takže to už znamená 160 dier," povedal.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 00:19