StoryEditor

Kauza MOL/Slovnaft o krôčik ďalej

11.07.2003, 00:00
Kauza s povinnou ponukou na prevzatie akcií Slovnaftu sa podľa názoru účastníkov kapitálového trhu neúmerne predlžuje.

Kauza s povinnou ponukou na prevzatie akcií Slovnaftu, ktorú má podľa zákona o cenných papieroch a investičných službách minoritným akcionárom Slovnaftu predložiť spoločnosť MOL, sa podľa názoru účastníkov kapitálového trhu neúmerne predlžuje. Situácia sa skomplikovala najmä po zamietnutí návrhu spoločnosti MOL na povinnú ponuku Úradom pre finančný trh (ÚFT) zo 8. apríla. Proti tomuto rozhodnutiu podala spoločnosť MOL rozklad na ÚFT. Po uplynutí 30-dňovej lehoty na rozhodovanie na prvom stupni sa ten dostal na rokovanie Rady ÚFT. Tá podľa zákona nie je časovo obmedzená vo svojom konaní, o rozklade však rozhodla pomerne rýchlo. Po vyhlásení spoločnosti MOL zo stredy 9. júla o tom, že Rada Úradu pre finančný trh 25. júna zrušila prvostupňové rozhodnutie ÚFT a vrátila vec opäť na prvý stupeň na nové konanie, sme - zdá sa - predsa len v tejto kauze o malý krôčik ďalej.
Na prvom stupni Úradu pre finančný trh je teda nové konanie o pôvodnom návrhu na povinnú ponuku na prevzatie akcií Slovnaftu od spoločnosti MOL pri cene 1 200 Sk. Keďže ide o nové konanie, ÚFT by mal po predložení všetkých ním požadovaných údajov od navrhovateľa - spoločnosti MOL - v najbližších dňoch vydať nové rozhodnutie k predloženej povinnej ponuke.
Podľa zákona o cenných papieroch nemôže byť ponúkaná cena akcií pri povinnej ponuke nižšia ako bola priemerná cena dosiahnutá na burze za posledných šesť mesiacov pred získaním podielu na hlasovacích právach spojených s cennými papiermi preberanej spoločnosti. MOL však do výpočtu priemernej ceny nezahrnul obchod z 20. marca, keď sa previedlo 202 tis. akcií Slovnaftu pri jednotkovej cene 1 541 Sk. Pri započítaní tohto obchodu by sa priemerná cena akcií Slovnaftu za posledných šesť mesiacov zvýšila z približne 1 100 Sk na 1 380 Sk. MOL pritom oznámil, že minoritným akcionárom Slovnaftu ponúkne za ich akcie 1 200 Sk za kus. MOL tvrdí, že cieľom spomínaného marcového obchodu bola manipulácia ceny akcií Slovnaftu. V tomto obchode zastupovala predávajúceho spoločnosť J & T, kupujúceho však podľa svojho vyjadrenia nepozná.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 17:05