StoryEditor

Festival Revište sa vracia po dvoch rokoch

25.07.2002, 00:00
V Španielsku sa zdvihla vlna protestov volajúcich po zrušení internetovej stránky, ktorá predpovedá čas a spôsob smrti jej užívateľov. Predpovede program na tejto internetovej lokalite generuje na základe dotazníka z 23 otázok. Tie okrem iného zisťujú, či užívateľ rád jazdí rýchlo, vlastní zbraň a či niekedy pomyslel na samovraždu. Stránka už ľuďom predpovedala smrť v kóme, v opitosti za volantom alebo pri teroristickom útoku.
Tvorca stránky, spoločnosť Sycn Internaiment, tvrdí, že sa tak užívatelia dozvedia odpoveď na jednu z najfrekventovanejších otázok celého ľudstva. Aj keď sa stránka spočiatku stala hitom, jej kontroverzný obsah pobúril mnohých rodičov. Program štrnásťročnej čílskej školáčke predpovedal samovraždu podrezaním si zápästí, iné dievča sa bojí tmy, odkedy sa dočítala, že ju zaškrtí psychopat.

Bratislava

Batikované odevy návrhárky, dizajnérky a kostýmovej výtvarníčky Jany Máderovej si do 20. augusta môžu pozrieť návštevníci Dizajn štúdia Ústredia ľudovej umeleckej tvorby na Dobrovičovej ulici. Máderovej predovšetkým letné modely charakterizuje jednoduchý strih a asymetrické detaily. Pri batikovaných vzoroch inšpirovali autorku najmä geometrické motívy. Odevnú kolekciu doplnia šperky od Barbary Gregušovej - náhrdelníky a náramky zo strieborného a z medeného drôtu. Oceán ako tému výstavy pripomenú prívesky z mušlí. Chýbať však nebudú ani ich variácie z kameňa, korálikov a zo sušených kvetov.



Zvolen

Bezbariérový prístup ponúka všetkým návštevníkom Slovenská národná galéria vo svojich expozíciách na Zvolenskom zámku. Aktuálne výstavy a stále expozície si bez problémov môžu pozrieť aj vozíčkari. Do konca augusta je na zámku retrospektívna výstava divadelného a televízneho scénografa Ladislava Hupku, do konca roka je otvorená aj výstava o vývoji a podobách umeleckej keramiky, textilu, sklenej plastiky a šperku na Slovensku. Zo stálych expozícií je na výber lapidárium gotického umenia o architektúre zámku a bývalej zvolenskej starej fare a prehliadka kolekcií SNG z talianskej, francúzskej, holandskej, flámskej či nemeckej maliarskej školy 16. až 18. storočia.



menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 06:48