StoryEditor

Milan István: Voliči chcú voliť elektronicky

16.02.2004, 23:00
Spolu s elektronizáciou sveta sa rozbieha aj možnosť hlasovania (aj v referende) prostredníctvom internetu. Doterajšie skúsenosti s elektronickým hlasovaním, napríklad v Taliansku a vo Francúzsku, jednoznačne potvrdzujú, že účasť voličov sa tým zvýšila. A to je aj cieľom politiky Európskej únie -- využívať všetky spôsoby na zabezpečenie čo najvyššej účasti voličov.
Spolu s elektronizáciou sveta sa rozbieha aj možnosť hlasovania (aj v referende) prostredníctvom internetu. Doterajšie skúsenosti s elektronickým hlasovaním, napríklad v Taliansku a vo Francúzsku, jednoznačne potvrdzujú, že účasť voličov sa tým zvýšila. A to je aj cieľ politiky Európskej únie - využívať všetky spôsoby na zabezpečenie čo najvyššej účasti voličov. Na otázky HN odpovedá Milan István zo združenia Partnerstvá pre prosperitu.

Kedy predpokladáte, že aj na Slovensku bude možné voliť elektronicky?
- Je to otázka ešte niekoľkých rokov. Politické elity zatiaľ nemajú dostatok informácií o novom demokratickom nástroji, ktorým sa ešte viac výkon vecí verejných priblíži k občanom. Faktom je, že prvé elektronické hlasovanie na Slovensku sa uskutoční už tento mesiac v rámci pilotného eVote projektu na pôde Košického samosprávneho kraja, finančne podporeného aj Európskou úniou.

Jestvujú problémy, pre ktoré sa ešte nepodarilo zaviesť e-voľby?
- Zatiaľ to neumožňuje ani platná slovenská legislatíva, či už sa to týka referenda, volieb do NR SR, do miestnych alebo regionálnych samospráv, prezidenta SR a volieb do Európskeho parlamentu. Decembrový výskum verejnej mienky však jasne ukázal, že voliči by o takúto formu hlasovania záujem mali.

Akým spôsobom sa zabezpečí právoplatnosť hlasovania, akým spôsobom sa uskutoční registrácia voličov?
- Sú rôzne, odskúšané a overené spôsoby. Osobne sa prikláňam k zabehnutému modelu zo švajčiarskej Ženevy, kde sa hlasuje cez internet a identifikácia voliča je zabezpečená prostredníctvom jeho identifikačných údajov a PIN.

Kde na svete už funguje e-hlasovanie?
- Elektronické voľby fungujú už takmer po celom svete. Od USA, cez krajiny EÚ, až po Indiu. Ide o hlasovania v rôznych referendách (Švajčiarsko), na lokálnej i regionálnej úrovni (Veľká Británia), ale aj voľby prezidentské či parlamentné (Francúzsko, Taliansko, USA).
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 12:38