StoryEditor

Dow Jones si neudržal svoje zisky

25.04.2003, 00:00

Americké akcie si v prvej hodine včerajšieho obchodovania neudržali stredajšie a utorňajšie zisky, ktoré ich vyniesli na päťtýždňové maximá. Od ďalších nákupov odradili investorov horšie než pôvodne očakávané výsledky nezamestnanosti a nevýrazné hospodárske výsledky niektorých firiem. Hlavný index newyorskej burzy Dow Jones priebežne strácal 56 bodov a pohyboval sa okolo úrovne 8 459 bodov.
V stredu sa americké akcie posilnili druhý deň za sebou. Ich zisky však boli veľmi mierne. Dow Jones si polepšil o štyri desatiny percenta, keď uzatváral obchody na 8 515 bodoch. Jeho väčšiemu zhodnoteniu zabránili straty spoločnosti Eastman Kodak. Index Nasdaq, ktorý zastupuje akcie technologických a internetovských firiem, sa zhodnotil zhruba o jedno percento. Trhy si podľa analytikov vybrali malý oddychový čas po tom, ako sa niektoré indexy posunuli v utorok na svoje trojmesačné maximá. Optimizmus na Wall Streete vyvolali tentoraz pozitívne správy o hospodárskych výsledkoch firiem, pokles obáv z terorizmu a rozhodnutie prezidenta Georgea W. Busha opätovne vymenovať mága finančných trhov Alana Greenspana na post šéfa centrálnej banky USA. "Z trhov odišla veľká neistota po tom, ako vojnové a teroristické udalosti zmizli z obrazoviek," uviedol Jim Paulusen, šéf investičného oddelenia spoločnosti Wells Capital Management v Minneapolise.
Pozitívne stredajšie výsledky newyorskej burzy čiastočne podporili aj japonské akcie. Tie skončili obchodovanie s miernymi ziskami. Index tokijskej burzy Nikkei stúpol včera o osem desatín percenta na 7 854 bodov. Zisky burzy boli podľa analytikov nízke kvôli tomu, že investori čakajú na zverejnenie celoročných výsledkov hospodárenia najväčšieho svetového výrobcu spotrebnej elektroniky Sony, ktoré firma oznámila až po ukončení obchodovania. Jej zisk vzrástol vo fiškálnom roku, ktorý sa skončil 31. marca, viac ako sedemnásobne na 964 mil. USD. Analytici predpokladajú, že by to malo mať priaznivý dosah na dnešné obchodovanie na japonskej burze. Niektorí z nich dokonca predpokladajú, že Nikkei by mohol prelomiť kritickú hranicu 8 000 bodov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 01:59