StoryEditor

Andělé: ako objaviť Radůzu

25.03.2004, 23:00

Program odsýpal, hlasovacie zariadenie sa nepokazilo (pretože pre istotu žiadne nebolo), moderujúci Meky Žbirka sršal anglickým humorom, najťažšiu komerciu na pódiu Kongresového centra Praha striedali projekty z "toho druhého" hudobného brehu.
Dalo by sa skoro povedať, že hudobní Andělé po rokoch konečne prešli bez trapného dovysvetľovania, organizačných kiksov a podozrení zo zaujatosti. Skoro... Lebo podrobnejší pohľad na zoznam umelcov, ktorých členovia Akadémie populárnej hudby ocenili, vyvoláva nejednu otázku.
Nominácia, o ktorých akademici rozhodujú v predstihu korešpondenčne, sú stále strnulé. Výpočet spevákov, speváčok a kapiel len čiastočne zodpovedá obsahom odborných periodík, ktoré sa českej hudobnej scéne venujú.
Mimo času a priestoru: ako je možné, že sa v kategórii Skladba roka objavil hit skupiny Support Lesbiens Sweet Little Something, keď platňa Tune Da Radio zvíťazila vlani ako Album roka -- pop? Prečo akademici v popovej sekcii nominovali nahrávku V siločarách od kapely Kryštof, keď sa pieseň Obchodník s deštěm stala Skladbou roku 2002?
Skutočne je situácia v českej hudbe taká tristná, že si s jednotlivými nahrávkami musíme vypomôcť hneď v dvoch rokoch? Určite nie. Kvalitná hudba vychádzajú aj v menších vydavateľstvách, a je jej dosť. Je to skôr vina akademikov, ktorí sa nenamáhajú sústavne sledovať vývoj tunajšej scény. Uspokoja sa s hromadnými zásielkami platní od veľkých vydavateľstiev neskoro pred uzávierkou hlasovania.
Hmatateľným dôsledkom tohto anachronizmu a pohodlnosti je tohtoročné "nanebovzatie" pesničkárky Radůzy. Niežeby si tri sošky za svoje minuloročné album Při mně stůj nezaslúžila, naopak. Problémom je, že svoje kvality a potenciál dostatočne ukázala už na tri roky starej nahrávke Andělové z nebe.
Už pred tromi rokmi sa o Radůze hovorilo ako o výnimočnej umelkyni: schopnej zaujať sýtym, pouličným prejavom a autentickými textami širšie ako folkové publikum. Ocenenie Objav roka dostala teraz, keď má tridsaťjeden rokov...

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 02:08