StoryEditor

Šanca na slušný dôchodok až po sedemdesiatke

26.02.2002, 23:00

Obyvatelia Veľkej Británie budú musieť pravdepodobne pracovať až do 72 rokov, aby sa vyhli prudkému prepadu životnej úrovne po nástupe do dôchodku. Štúdia Inštitútu pre dôchodkovú politiku ukázala, že dokiaľ si tá mladšia polovica pracujúcej britskej populácie nevytvorí vlastné dôchodkové rezervy ešte pred nástupom na dôchodok, bude prinútená rozhodnúť sa pre jednu z dvoch nie veľmi lákavých možností. Buď odídu do dôchodku vo veku 65 rokov a uspokoja sa s dramatickým prepadom financií, alebo budú musieť pracovať ešte ďalších sedem rokov. Analýza vychádza zo súčasných priemerných príjmov 25-ročných Britov pri 11-percentnej výške odvodov na dôchodkové poistenie.
Podľa inštitútu, ak by zamestnanec vo veku 25 rokov začal šetriť na dôchodok v rámci odvodov už pred 40 rokmi, jeho penzijné úspory by prudko rástli, keďže návratnosť investícií dôchodkových fondov na akciových trhoch bola vtedy vysoká. Dnes, vo veku 65 rokov, by takto ušetril dosť na to, aby po nástupe do dôchodku jeho penzia predstavovala aspoň 2/3 z hodnoty pôvodného platu.
V súčasnosti však nemajú šancu na taký rýchly rast úspor a situáciu komplikuje aj dlhšia stredná dĺžka života. Ušetrené peniaze im tak budú musieť vydržať dlhšie. Dnešný Brit vo veku 25 rokov s 11-percentnými odvodmi bude potrebovať 47 rokov, aby si zabezpečil spomínaných 75 % z platu pred nástupom do dôchodku. Analýza však zahŕňa iba ľudí so zamestnaneckými dôchodkovými schémami, nezahŕňa asi 1/3 obyvateľov krajiny bez takýchto schém, ktorí budú pravdepodobne závislí od podpory v rámci sociálnej odkázanosti.
Výhľad do najbližšej budúcnosti ešte zhoršuje skutočnosť, že aj v rámci samotných zamestnaneckých dôchodkových schém sa objavujú náznaky poklesu ich objemu. Najnovší prieskum ukázal, že počet zamestnancov s najvýhodnejšou zamestnaneckou schémou, známou pod označením "finálny príspevok", klesol za posledných 10 rokov o dva milióny. V rámci tejto schémy zamestnanci presne vedia výšku budúceho dôchodku, ktorý môže dosahovať očakávaných 75 % pôvodného platu v závislosti od počtu odpracovaných rokov. Mnohí Briti sa v dôsledku viacerých faktorov rozhodli pre inú schému, v rámci ktorej nepoznajú výšku svojho budúceho dôchodku. V tejto schéme však zamestnávateľ prispieva zamestnancovi na dôchodok nepomerne menším dielom ako v prípade schémy "finálny príspevok".

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 23:50