StoryEditor

Bežný účet v banke je drahou službou

14.10.2003, 00:00
Koľko presne nás mesačne stojí užívanie služieb banky? Možno každý z nás vie, aký je jeho mesačný poplatok za vedenie účtu. Len málo ľudí má však predstavu o tom, koľko reálne banka od klienta na poplatkoch mesačne vyberie.
Po zrátaní všetkých nákladov na úkony, ktoré klient bežne v banke vykoná, akými sú napríklad výber z bankomatu či zaplatenie kartou u obchodníka, sa suma za účet môže vyšplhať aj nad sto korún mesačne. Po pripočítaní ceny za platobné karty tak bežný klient môže ročne banke zaplatiť až dvetisíc korún.
Cena za vedenie účtu sa vo väčšine bánk (mimo balíkov služieb) pohybuje približne okolo tridsať korún. Väčší vplyv na celkovú cenu však majú tzv. účtovné položky, ktoré sú v každej banke v inej výške. Banky si ich zaúčtujú pri každom jednom pohybe na účte, či už nám peniaze na účet prídu alebo odídu. Účtovné položky sa v bankách pohybujú od jednej koruny až po približne deväť korún a ani v rámci jednej banky nie sú zväčša pri každej operácii totožne. Náklady na správu účtu sú tak pre bežného človeka v jednotlivých bankách len ťažko porovnateľné.
Vo všeobecnosti platí, menšia banka, nižšie poplatky. Aj menšie bankové inštitúcie však pravdepodobne začnú časom pociťovať výpadok príjmov z úrokových marží a aj ony zrejme prenesú toto bremeno viac na zákazníkov. Ukážkovým príkladom bola prednedávnom dohoda bánk, že už nebudú dotovať náklady na výber z bankomatu iných bánk. V rovnakom období tak vzrástli výbery z cudzích bankomatov takmer v každej banke. A tak sa vám už môže stať, že pri výbere v bankomate inej banky, ako tej, ktorá vám bežný účet vedie, zaplatíte až približne štyridsať korún. Výber z vlastného bankomatu je v každej banke zadarmo. Netreba však zabudnúť, že aj v tomto prípade si banka stiahne poplatok za účtovnú položku.
Banky sa v jednom zhodujú. Svojich klientov chcú na pobočkách reálne vidieť len ak budú potrebovať odbornejšiu službu či produkt, napríklad úver. Preto výrazne zvýšili poplatky za bežné úkony, akými sú napríklad výber či vklad v hotovosti v pobočke. Klient totiž má možnosť peniaze si vybrať priamo v bankomate prostredníctvom platobnej karty, alebo peniaze previesť cez elektronické bankovníctvo. V prípade elektronického kontaktu vám v niektorých bankách dokonca zaúčtujú aj nižšiu účtovnú položku.
K ďalším dôvodom, prečo využívať elektronické formy kontaktu s bankou, patrí aj vysoký komfort, úspora času klienta a možnosť riadiť účet bez časového obmedzenia.

Ako platiť za bežný účet čo najmenej

- Hotovosť si v zásadne vyberajte v bankomate. Ak na vašej platobnej karte nemáte dostatočný limit, požiadajte banku o jeho zvýšenie.
- Ak je to možné, plaťte aj v obchodoch kartou.
- Z bankomatu nevyberajte zbytočne malé sumy, za každý výber, aj prostredníctvom vlastného bankomatu, si banka zaúčtuje účtovnú položku.
- V zahraničí plaťte v obchodoch zásadne kartou. Okrem výhodnejšieho kurzu nezaplatíte poplatok za výber z bankomatu v cudzine, ktorý môže byť aj 100 korún.
- Zvážte, či potrebujete, aby vám výpisy chodili každý mesiac domov poštou. Len za poštovné platíte takmer stovku ročne.
- Posielanie výpisov elektronickou poštou je lacnejšie.
- Zadávajte platobné príkazy prostredníctvom internetu alebo telefonicky. Ušetríte si peniaze aj čas.
- Balíčky služieb obsahujú určitý súhrn služieb, ktoré sú lacnejšie, ako keby ste ich platili jednotlivo. Premyslite si však, či ich naozaj všetky potrebujete, aby ste neplatili za zbytočné služby.

Výber na pobočke Vklad na pobočke Platenie u obchodníka Platba cez internet Platba zadaná v banke Výpis poštou Výpis e-mailom
9 + ÚP 9 0 + ÚP 8 0 + ÚP 3 0 + ÚP 3 0 + ÚP 8 5 + poštovné 0
25 + ÚP 6 0 + ÚP 6 0 + ÚP 3 0 + ÚP 2 ???? 3 + poštovné 0
9 + ÚP 6 0 + ÚP 6 0 + ÚP 4 0 + ÚP 2,5 0 + ÚP 6 7 + poštovné 0
0/10 + ÚP 5,5 (4) 0 + ÚP 5,5 0 + ÚP 2,5 0 + ÚP 2,5 0 + ÚP 5,5 ????? ????
10 + ÚP 5 0 + ÚP 5 0 + ÚP 3 0 + ÚP 3 2 + ÚP 5 10 0
0 + ÚP 6 0 + ÚP 4 ?????? 0 + ÚP 2 0  + ÚP 6 0 0
9 0 0 + ÚP 1 2 4 5 + poštovné 0
???? ??? 0 + ÚP 3 0 0 0 + poštovné  0
0 + ÚP 15 0 + ÚP 10 0 + ÚP 3 0 + ÚP 3 0 + ÚP 5,5 5 + poštovné 0
9 + ÚP 3,5 0 + ÚP 3,5 0 + ÚP 3,5 0 + ÚP 2,5 (1) 1,5 + ÚP 3,5 (2) 0 + poštovné (3) 0
6 + ÚP 6 0 + ÚP 3 0 + ÚP 1,5 0 + ÚP 1,5 0 + ÚP 3 5 + poštovné 0






(1) ak ide o platbu do inej banky. V rámci banky, ú?tovná položka 1 Sk
(2) ak ide o platbu do inej banky. V rámci banky, ú?tovná položka 3 Sk
(3) za každá A4 5 Sk
(4) vklad nad 3 000 Sk zdarma
(5) len prvý výber v mesiaci je v cudzom bankomate zadarmo
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 17:36